Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Lesní koupaliště se opět zaplnilo otužilci

Ledovou vodu na libereckém Lesním koupališti dnes okusila necelá desítka odvážlivců. Třetí ročník Memoriálu Jáchyma z Hradce přilákal i pozorovatele, kteří mrzli jen při pohledu na nahé plavce.

Největší liberečtí otužilci odložili řízky, bramborový salát a teplo domova vyměnili za zasněžený „Lesák“ a studenou vodu. Jako první vyzkoušela vodu jediná odvážná žena Hana Koubková, která se zúčastnila i nultého ročníku před dvěma lety.

Mezi plavci nebyli pouze Liberečáci, otužit se přijel i Arnošt Černý z Turnova. „Otužuji se asi čtyři roky. Každé ráno vlezu do bazénu na zahradě ale v listopadu jsem ho musel vypustit. Tak aspoň každý den vlezu pod ledovou sprchu,“ vypráví turnovský otužilec.

Společného otužování se zúčastnil poprvé a je na sebe náležitě pyšný. „Mám radost, překonal jsem sám sebe. Nevěřil jsem, že zvládnu udělat vůbec nějaké tempo,“ říká odvážný plavec.

Otužování může být otázkou života a smrti

Proč je celá akce zároveň Memoriálem Jáchyma z Hradce? Svatoštěpánské koupání organizuje Jiří Bartoloměj Sturz ze Sdružení historiků České republiky, a tak je i akce protkána historickou nití, která se táhne až do poloviny šestnáctého století. „Nejvyšší kancléř Českého království Jáchym z Hradce našel smrt v ledové vodě Dunaje, když se pod jeho kočárem prolomil Vlčí most a on zahynul,“ vysvětluje Jiří B. Sturz.

Historii Lesního koupaliště připomněl Jiří Bartoloměj Sturz hned v úvodu dnešního otužování. Koupaliště vzniklo na konci 30. let a navazovalo na tůňky, které byly součástí lesního hospodářství rodu Clam-Gallasů. Ukázalo se, že se zde nedrží voda a lidé o koupání nestojí. Po přestavbě a rozšíření v roce 1938 se místo v letních měsících stalo oblíbeným cílem.

Možná, že kdyby se významný politik otužoval, přežil by. Navíc jak říká organizátor: „V dnešní době se historie všemožně zneužívá. A skutečné poznání historie, to je jako opravdu studená sprcha.“

Silnější imunita i lepší nálada

Že je otužování zdraví prospěšné, věděli už naše prababičky. Potvrzují to i promrzlí, ale usměvaví plavci, kteří po pár tempech vylézají s růžovými tvářemi z Lesního koupaliště. „S otužováním jsem začal sice teprve loni, ale ohromně se mi to zalíbilo. Určitě jsem od té doby mnohem méně nemocný,“ uvádí Vašek Kolář. Podle něj je ohromná škoda, že je „Lesák“ v zimě otužilcům, kromě této akce, uzavřen.

Jiří Sturz i ostatní tak mohou otužování všem vřele doporučit. Stačí trochu odvahy. „Není to tak hrozné, jak se zdá. Tělo si po chvilce zvykne, pak už si jen užívá vyplavování endorfinů,“ popisuje otužilec, který stál u základů nové liberecké tradice.

 

Foto Lubomír Krongaiger

Štítky otužování, lesní koupaliště, Liberecko, plavání, voda, koupaliště, plavec, Jiří Bartoloměj Sturz, Turnov, Sdružení historiků České republiky

FOTO: Lesní koupaliště se opět zaplnilo otužilci  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.