Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V nejstarší zoo se loni narodilo přes sto mláďat, podařilo se odchovat i orly jestřábí

Uplynulý rok byl pro libereckou zoologickou zahradu úspěšný. Zavítalo sem více než 368 tisíc návštěvníků a na svět přišlo 106 mláďat.

Návštěvnost byla v loňském roce opravdu rekordní, dokonce druhá nejvyšší za posledních deset let. Velkým lákadlem jsou vždy roztomilá mláďátka. Letos se narodili rysové karpatští i surikaty. Mezi nejvzácnější patřili novorozenci kopytníků sambar skvrnitý, nahuru modrý, nebo urial bucharský.

„Přestože tato zvířata nebývají těmi nejoblíbenějšími mezi návštěvníky, jsou to nejohroženější druhy, které zde chováme,“ vysvětlil zoolog Luboš Melichar. Podle něj je chov těchto zvířat velmi důležitý pro jejich záchranu. Dalším velkým úspěchem byl vydařený odchov orlů jestřábích. „O rozmnožení jsme se snažili celých deset let. Jsme jedinou evropskou zoologickou zahradou, kde se odchov podařil,“ uvedl kurátor dravých ptáků Jan Hanel.

Vedle péče o zvířata se Zoo Liberec zaměřila i na zvelebení zázemí. Rekonstrukce se dočkal pavilon paviánů pláštíkových i pavilon slonů. „Dále jsme započali renovaci v pavilonu tropů. Během roku jsme vybudovali několik krytých vyhlídek a zákoutí, které schovají návštěvníky před horkým sluncem i deštěm,“ řekla mluvčí Zoo Liberec Barbara Tesařová

V letošním roce bude liberecká zoo pokračovat v úpravách, a to například u výběhu antilop koňských, mravenečníků a sambarů skvrnitých. Novinkou by mělo být ZooKino, které by mělo vzniknout u výběhu koní Převalského.

Foto zooliberec.cz

Štítky zoo, liberec, mládě, návštěvnost, pavilon, Zoologická zahrada Liberec, zoologická zahrada, Jan Miloslav Haněl

V nejstarší zoo se loni narodilo přes sto mláďat, podařilo se odchovat i orly jestřábí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.