Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pětadvacítka v libereckém bazénu nepřibude, rozšíření by narušilo původní vzhled

Na jedné straně návštěvnost na hraně únosnosti, na druhé zachování architektonického ducha objektu. Liberecký bazén se nerozšíří, vyhrála obhajoba původního stylu.

Budoucnost libereckého bazénu leží na srdci místním i vedení města. Najít ale zlatou střední cestu, která by respektovala významnou architektonickou stránku budovy a zároveň vedla k modernizaci a uspokojení návštěvníků, není jednoduché.

Na základě Rady architektů, která spolupracuje na tvorbě budoucí podoby bazénu, se město rozhodlo upustit od výstavby bazénu o délce 25 metrů. „Rada architektů prohlásila, že by nebylo rozumné přetvořit objekt do jiného tvaru. Zavrhla tak možnost přístavby a rozšíření,“ vysvětlil náměstek primátora Jiří Němeček. Uchránit původní vzhled a půdorys si přál i architekt bazénu Pavel Švancer. 

Upuštěním od rozšíření bazénu by se měly snížit i náklady na rozsáhlou rekonstrukci. „Původní odhady se pohybovaly okolo 650 milionů korun, nyní se pohybujeme okolo hranice 400 milionů,“ komentoval primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Společné šatny a fitness

K razantním změnám exteriérů plaveckého bazénu tak nedojde. Nyní hledá vedení města vhodné uspořádání interiérů. Liberec chce jít s dobou a vybudovat moderní i komfortní zázemí. Variant je hned několik. „Jedna z možností nabízí přetvořit oddělené šatny na jednou společnou, samozřejmě s převlékárnami. Tak by nehrozilo, že přijde rodina do zaplněného bazénu, a jeden z rodičů se nedostane dovnitř,“ komentoval Němeček. 

Šatny by se ale také mohly úplně přesunout dolů a uvolněný prostor by se mohl přestavět například na malé fitness. 

Začátek rekonstrukce příští léto

Pokud půjde vše podle plánu, opravy bazénu by mohly začít na začátku letních prázdnin v příštím roce. „Nyní musíme vybrat vhodnou variantu, podle které bude vytvořena studie. Poté město zadá zpracování projektové dokumentace, stavební řízení a následně výběr dodavatele. Pokud nebudou žádná zdržení ze strany úřadů ani dodavatele, mohla by stavba začít na začátku prázdnin 2020,“ uvedl radní Petr Židek.

Zůstává tak otevřená otázka, co s rostoucí návštěvností. Dlouhodobě totiž bude bazén na Tržním náměstí nedostačující. Diskutovalo se i o možnosti zrekonstruovat bazén na Františkově. Město to ale zavrhlo, navíc se zatím nepřiklání ani k nápadu vybudovat nový bazén ve Sport Parku. „Nakonec jsem se rozhodli, že touto cestou nepůjdeme. V době, kdy bude liberecký bazén uzavřen, využijeme naše školní bazény v základních školách Ještědská, Sokolovská a Dobiášova a také plavecký bazén v sousedním Jablonci,“ dodal Zámečník. I tyto menší bazény budou přitom muset v následujících letech projít rekonstrukcí.

Přestavba bazénu se dotkne i těch nejmenších. Děti se zde totiž učí plavat, a to zejména ve druhé a třetí třídě. Vedení města ale předpokládá, že to nebude možné stihnout. „Jsme domluveni s Českou školní inspekcí, že můžeme výuku prodloužit do konce prvního stupně,“ řekl náměstek Ivan Langr.

Foto Bazén Liberec

Štítky bazén, oprava, Liberec, rekonstrukce, vzhled, architekt, radnice, Jiří Němeček, šatna, Pavel Švancer, styl, Jaroslav Zámečník, Ivan Langer

Pětadvacítka v libereckém bazénu nepřibude, rozšíření by narušilo původní vzhled  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.