Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec chce v prostupném bydlení pokračovat a pomáhat tak lidem v akutní nouzi

Liberec zatím pronajal jedenáct bytů lidem, kteří se ocitli v nouzi. Aby ovšem mohli lidé využívat byty z projektu Housing First, musí být aktivní a schopni platit nájem.

V projektu bude pokračovat, letos už radnice pronajala další tři byty rodinám v akutní bytové nouzi. Podle náměstka primátora pro sociální oblast Ivana Langra by ročně chtěli nadále přidělovat kolem deseti bytů. Cílem projektu je pomoci bezdomovcům a lidem, kteří žijí na ubytovně.

Podle průzkumu z podzimu 2017 žije ve stotisícovém městě minimálně 500 lidí, kteří pociťují takzvanou bytovou nouzi. Polovina z nich jsou děti a mladiství. V prvním roce fungování projektu neúspěchem skončily tři z 11 případů. „Jsme zatím na úspěšnosti něco málo přes 70 procent, což je slušné, pro mě nicméně nedostačují. Rád bych se dostal na čísla, která jsou v těchto režimech standardní, to znamená přes 80 procent,“ uvedl Langr.

Úspěšnost je měřená tím, že si lidé zapojení do projektu dokážou udržet bydlení minimálně dva roky. V jednom případě město předčasně ukončilo nájemní smlouvu, protože se nájemnice v bytě vůbec nezdržovala. „A ve dvou případech byla nedostatečná finanční kompetence k tomu, aby za byty platili,“ řekl náměstek.

Lidé zapojení do projektu musejí prokázat nejméně půlroční vztah k Liberci, souhlasit s tím, že platby za nájem z úřadu práce půjdou rovnou městu, podmínkou je také spolupráce se sociální službou. „Právě flexibilní sociální podpora je podmínkou nejpodstatnější, protože bude napomáhat řešení dalších souvisejících problémů, jako jsou možné závislosti, snížená finanční gramotnost, chybějící motivace k práci,“ dodal náměstek. Byty získají úspěšní žadatelé na jeden rok s možností prodloužení, nájemné hradí v plné výši. Nájemné v městských bytech se pohybuje od 23 do 77 korun za metr čtvrteční.

Autoři

Štítky bydlení, housing first, krizová situace, Liberec, projekt, Ivan Langr, Nejdřív bydlení, Úřad práce České republiky

Liberec chce v prostupném bydlení pokračovat a pomáhat tak lidem v akutní nouzi  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.