Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberec chce pozemky pod autobusovým nádražím prodat kraji

Liberec chce pozemky pod autobusovým nádražím prodat Libereckému kraji. Podle náměstka primátora Jiřího Šolce (SLK) za stejnou cenu, za jaké je koupilo město loni od soukromé firmy. Město za areál zaplatilo 23,5 milionu korun. Vedení kraje se jednání nebrání, část liberecké opozice prodej kritizuje.

„Je to strategické území pro město. Do budoucna má být autobusové nádraží jen na části pozemků, takže jejich prodej nepovažuji za dobré řešení," řekl bývalý náměstek primátora a nyní opoziční zastupitel Jan Korytář (Změna pro Liberec), který před rokem koupi autobusového nádraží inicioval.

Město nádraží nepotřebuje

Podle Šolce ale nemá autobusové nádraží využívané jen pro meziměstskou dopravu pro město smysl. „Příměstská autobusová doprava je záležitostí a odpovědností kraje," uvedl.

Hejtman kraje Martin Půta (SLK) je o koupi pozemků ochotný jednat, část pozemků pod nádražím už nyní kraji patří. „Myslím, že je docela strategické pro nás autobusové nádraží mít," řekl ČTK. Cena by podle něj měla vzejít ze znaleckých posudků.

Autobusové nádraží se nachází nad libereckým tunelem, v prostoru mezi ulicemi 1. máje, Žitavská a Vaňurova. Předchozí vedení Liberce plánovalo, že do několika let vybuduje v jeho sousedství nový terminál s parkovacím domem za 200 milionů korun. Většinu nákladů chtělo zaplatit z evropské dotace. Projekt ale není v souladu s územním plánem.

Nový autobusák u vlakového nádraží?

Náměstek primátora Jiří Němeček (ANO) řekl, že město zvažuje více variant a definitivně rozhodnuto není. Jedním z možných řešení podle něj je, že nový autobusový terminál by mohl být na druhé straně Žitavské ulice, kde je dnes hlavní liberecké vlakové nádraží. Město podle Němečka nyní zjišťuje, zda by pozemky patřící státní firmě bylo možné koupit.

Autoři | Foto

Štítky město, autobusák, nádraží, pozemky, Liberecký kraj, Liberec, autobusové nádraží, pozemek, Jiří Šolc, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Korytář, Jiří Němeček, Martin Půta, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce pozemky pod autobusovým nádražím prodat kraji  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.