Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Frýdlantu otevřeli první centrum odborného vzdělávání v kraji

Ve Frýdlantě otevřeli první z center odborného vzdělávání. Celkem jich v kraji bude osm za bezmála 600 milionů korun. Kraj získal na projekt evropské dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). První centrum zlepší podmínky pro výuku technických oborů ve Střední škole hospodářské a lesnické ve Frýdlantu. Vybudování a vybavení dílen a pořízení nové techniky přišlo na 76 milionů korun.

Frýdlantská škola je školou multioborovou, nabízí 21 oborů, v nichž studuje 550 studentů. Díky projektu centra odborného vzdělávání získala škola moderní strojírenské a opravárenské dílny se sociálním zázemím nejen pro studenty, ale také pro pedagogy. „Díky projektu škola pořídila zemědělskou techniku - kolový traktor pro autoškolu, zemědělský traktor, nakladač, secí stroje, rozmetadlo hnojiv. Co se týká lesnické techniky, tak tam jsme pořídili kolový traktor s lesnickou nástavbou, vyvážecí soupravu a železný kůň," vyjmenoval ředitel školy Miroslav Kudrna. V dílnách jsou nové soustruhy a univerzální frézka, ale i ponky a kovadliny.

Nejde o první projekt

V Libereckém kraji nejde o první projekt na podporu technického vzdělávání. Díky více než 50 milionům korun z projektu TechUp v minulém programovacím období už získaly školy nové vybavení laboratoří, připraveny byly kurzy, kroužky a programy pro školáky a také vzdělávání pro pedagogické pracovníky. Nový projekt financovaný z IROP je ale možností, jak posílit efektivitu vzdělávání prostřednictvím koncentrace podpory. V osmi školách vznikne jedinečné zázemí pro rozvoj vybraných odborností, které zasáhne polovinu z 16 tisíc žáků středních škol v kraji.

Nová centra v Liberci

Nová vzdělávací centra se staví také ve Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické v Liberci. Dvě centra pro vzdělávání v oblasti služeb a pro strojírenství a informatiku budou v České Lípě. Zlepší se podmínky pro výuku technických oborů i ve školách v Turnově, ve Vysokém nad Jizerou, Jablonci a Kamenickém Šenově. Většina center bude hotova ještě letos, otazník ale zatím visí nad centrem při Střední škole řemesel a služeb v Jablonci. Při stavebních pracích se tam část budovy zřítila a kraj teď zvažuje, zda ji zrekonstruovat nebo zbourat a postavit novou. „Tam se ten projekt zřejmě bude prodlužovat až za konec roku 2019," dodal Půta.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Frýdlant, centrum odborné vzdělanosti, Liberecký kraj, projekt, technika, dílna, Liberec, Jablonec, Střední průmyslová škola, Střední škola řemesel a služeb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu otevřeli první centrum odborného vzdělávání v kraji  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.