Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tento měsíc se ve Frýdlantu operovat určitě nezačne, čeká se na schválení hygienou

Vše nyní záleží na výsledcích kontroly hygieniků. Ta jediná totiž může rozhodnout o znovuotevření operačních sálů. Zatím tak zůstávají zavřené.

Nejdříve v únoru bude moci soukromá Nemocnice Frýdlant ze skupiny EUC začít znovu operovat. Novinářům to řekl krajský radní pro zdravotnictví Přemysl Sobotka. Po otravě devíti pacientů na konci loňského listopadu jsou ve Frýdlantu operační sály už bezmála dva měsíce zavřené, jejich otevření a obnovení chirurgických a gynekologických operačních zákroků musí schválit hygienici.

„V nemocnici probíhá kontrola operačních sálů, vypořádat se musí případné nedostatky. Kontrola ještě nebyla ukončená, takže zatím není možné říct, kdy bude možné operace obnovit,“ řekla na dotaz mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová. U devíti ze 16 pacientů operovaných ve Frýdlantu v jediném týdnu na konci loňského listopadu se objevily příznaky otravy krve.

Šlo přitom o různé operace - kolene, žlučníku či gynekologické zákroky. Operace prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, prováděli je různí anesteziologové i různé sestry. Pacienti s otravou museli být převezeni do nemocnic v Liberci a Jablonci, protože potřebovali intenzivní péči. Všichni už jsou doma, poslední pacientku propustili v lednu.

Otravu krve u pacientů Nemocnice Frýdlant vyšetřuje policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Testy ukázaly, že příčinou nebyly inhalační anestetikum ani chemické přípravky, které se používají k dezinfekci operovaného místa. V jedné z lahviček s anestetikem Propofol, které se aplikuje nitrožilně, byl ale prokázán acinetobacter. To je bakterie, která se vyskytuje i v zevním prostředí, u oslabených lidí však může vyvolat zápal plic, zánět či otravu krve.

Stejná bakterie byla v jednom z krevních vzorků od postižených pacientů. Jak se mohli pacienti nakazit, zatím stále není jasné. Frýdlantská nemocnice už loni v létě přestala poskytovat lékařskou pohotovostní službu a omezila i další akutní péči. Pohotovost převzala Krajská nemocnice Liberec. Liberecký kraj v současné době jedná s vlastníky nemocnice o jejím odkoupení. Nemocnici by chtěl převzít do půl roku a obnovit tam i 24hodinovou péči. „Ten proces by měl být co nejrychlejší,“ řekl již dříve liberecký hejtman Martin Půta. Vybraná firma v současné době zpracovává ocenění nemocnice.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Frýdlant, nemocnice, operace, pacient, operační sál, Nemocnice Frýdlant, Přemysl Sobotka, Liberec, Krajská hygienická stanice, Martin Půta, Krajská nemocnice Liberec

Tento měsíc se ve Frýdlantu operovat určitě nezačne, čeká se na schválení hygienou  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.