Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Hasiči z Růžodolu pomáhají po celé republice, s vrtulníkem dokážou přemístit i tunová břemena

Dobrovolní hasiči z libereckého Růžodolu I. se dokáží porvat nejen s požáry a popadanými stromy, ale i s transportováním objemných nákladů. Proto je ale potřeba skvělá spolupráce, komunikace i množství odborných znalostí.

Mezi hasiči z Růžodolu je 14 vazačů, tedy hasičů specializovaných na vázání břemen pod vrtulníkem. Díky těmto schopnostem pomáhají hasiči po celém Česku. „Pomáháme tam, kde není možné využít jeřáb. Dále se tato technika využívá například při vápnění lesů nebo vodních ploch,“ vysvětluje za liberecké hasiče Marek Ducháček.

Tyto zkušenosti mohou hasiči zúročit například při živelných pohromách nebo jiných katastrofách. „V takovém případě mohou vazači s vrtulníkem přepravit velké množství materiálu, potravin či vody do těžko přístupných míst. Takže naše současná činnost je zároveň i přípravou na možné nasazení,“ komentuje Ducháček.

Přepravit ale hmotný náklad desítky kilometrů daleko není vůbec jednoduché. „Činnost vazačů vyžaduje výbornou souhru s navaděči vrtulníku a s pilotem. To vyžaduje i specifickou znalost problematiky a mnoho hodin přípravy,“ upozorňuje hasič. Na snímcích si můžete prohlédnout, jak se liberečtí hasiči zhostili nelehkého úkolu, instalovat na administrativní budovu v Praze klimatizační jednotky o hmotnosti 600 kilogramů.

S podobnými případy mají ale růžodolští hasiči bohaté zkušenosti. Jen za minulý rok prováděli vazačské práce na téměř deseti místech od Prahy přes Olomouc až po Brno. Například v Buňkově u Přelouče pomáhali s vápněním rybníku kvůli nákaze zdejších ryb. „Během tří dnů jsme provedli sto dvacet dva shozů na plochu rybníku,“ dodává Ducháček. Při této události museli navíc být hasiči po celou dobu v ochranných protichemických oděvech a maskách proti vápennému prachu.

Dále během minulého roku instalovali klimatizační jednotky na budovu OC Letmo v Brně nebo na OC Fénix v Praze, kde hmotnost klimatizace dosáhla jedné tuny. Mimo jiné trnasportovali plavecký bazén, vodovodní potrubí nebo vanu.

Foto SDH Liberec - Růžodol I.

Štítky hasiči, Růžodol, vazači, vrtulník, Praha, Česko, Brno

FOTO: Hasiči z Růžodolu pomáhají po celé republice, s vrtulníkem dokážou přemístit i tunová břemena  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.