Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Naše sebrané trable. Liberecké divadlo uvede premiéru bláznivé komedie

Jako první mimo Velkou Británii uvede liberecké divadlo F. X. Šaldy bláznivou komedii Paula Lucase Naše sebrané trable. V Malém divadle bude mít v režii Petra Palouše premiéru tento pátek.

„Máme tam příběh tatínka a dcery, který jako by byl vystřižený z melodramatu 19. století a do toho je zapojena normální realita století 21., zároveň se vším dopadem všech popkulturních jevů," uvedl režisér Petr Palouš.

Mimo Anglii poprvé

Hra podle něj není příliš známá a mimo Anglii se dosud nehrála. „Já jsem si ji vybral mimo jiné proto, že originálně pracuje s mnohými klišé moderní popkultury, jakými jsou například určitá vyšinutost postav, únos, vzhlížení k módním idolům, detektivní zápletka a tak dále," řekl Palouš. Vše ve hře se podle něj děje v parodické rovině a je podpořeno suchým anglickým humorem. „Pro mě je to originální komedie do dnešní doby," dodal.

V hlavní roli otce Vaughana se představí Václav Helšus. „Mám rád takové divadlo, kdy hraju tak strašně realisticky, že divák neví někdy, jestli si z něj nedělám legraci. Takové hraní na hraně," uvedl. Podle něj to tato hra umožňuje. „Stačí trošičku přeťápnout, přešlápnout, a je z toho děsná legrace. A stačí se trochu ponořit do sebe a je to hrozně smutný, takové až čechovovské," dodal. Jeho dceru Hannah v komedii hraje Michaela Foitová. I jí hra vyhovuje. „Bylo to jedno z nejpříjemnějších zkoušení, které jsem tady zažila," uvedla.

Otec s dcerou se v bláznivé komedii dostali do tíživé sociální situace, kdy se živí, jak se dá, navíc se stanou oběťmi vyděračů, kteří unesli matku Hannah. Smůla na paty se ale lepí i vyděračům, neúspěšnému sebevrahovi Oliverovi a lehce potrhlé pošťačce Margot. V roli cholerického únosce Leytona, který nemá štěstí u žen, se představí Jakub Kabeš. Jeho bratra Rega, který se vyžívá v šílené hudbě, ztvární Přemysl Houška. Sebevraha Olivera, jehož největší zálibou je četba rekordů, bude hrát Michal Lurie a věčně zasněnou pošťačku Margot ztvární Jana Hejret Vojtková.

O autorovi hry, jež měla premiéru v roce 1999 v Birminghamu, toho v libereckém divadle moc nevědí. „Dnes v době internetu a facebooku jsem nepředpokládal, že to bude nějaký problém," uvedl dramaturg Jiří Janků. O Lucasovi se mu podařilo zjistit, že napsal osm her, většina byla uváděná v britských regionálních divadlech. „Po roce 2008 o něm veškeré zprávy mizí," dodal Janků.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky ČR, divadlo, premiéra, činohra, Liberec, FOTO, AUDIO, komedie, Paul Lucas, Velká Británie, Metzlův dům, Anglie, Jiří Janků, Václav Helšus, Michaela Foitová, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Naše sebrané trable. Liberecké divadlo uvede premiéru bláznivé komedie  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.