Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Senioři střeží přechody u škol, Liberec chce jejich řady rozšířit

Před čtyřmi lety převzalo město nápad ze zahraničí, postavilo k přechodům v blízkosti škol proškolené seniory, kteří dohlížejí na bezpečnost dětí, když míří na výuku. Nyní chce počet těchto aktivních seniorů rozšířit.

Možná se vám někdy stalo, že jste vezli své dítko do školy a na přechodu jste viděli starší dámu nebo pána v reflexní vestě a s červenými terčíky. Tak právě tito lidé dohlížejí na to, aby se děti a další chodci dostali do školy v pořádku a nehrozilo jim na silnici žádné nebezpečí.

„Tento projekt funguje úspěšně již čtyři roky. Ačkoli se jedná o poměrně nenápadnou činnost, je to pro město velmi ceněná pomoc,“ uvedl Ivan Langr z magistrátu a dodal, že v zahraničí je tato služba běžnou součástí každodenního života. „Ve světě se senioři nazývají lollipop man nebo lollipop lady podle velkých dopravních značek, které drží v ruce,“ vysvětlil Langr.

V jednu chvíli měla tato skupina „dozorců u přechodů“ třináct osob v důchodovém věku. Nyní ale jejich počet klesl na osm, a to podle města nestačí. Vedení libereckého magistrátu tak hledá další seniory, kteří by měli o tuto službu zájem. Práce těchto seniorů je pro město velmi přínosn. Nejenže zvyšuje bezpečí dětí, ale také šetří kapacity strážníků, a navíc odbourává mnohé předsudky týkající se seniorů. 

Senioři, kteří by se rádi této činnosti věnovali, se mohou ozvat buď Městské policii, konkrétně Daniele Buškové nebo se hlásit na magistrátu i Michaely Menšíkové z odboru školství a sociálních věcí.

Foto Jan Král

Štítky senioři, přechod, škola, Liberec, Ivan Langr, magistrát

Senioři střeží přechody u škol, Liberec chce jejich řady rozšířit  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.