Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Práce na knihovně v Hrádku nad Nisou se protáhnou, hotovo by mohlo být v létě

Možné otevření nové knihovny v Hrádku nad Nisou se posouvá. Podle aktuálních informací by stavba mohla být hotová v červnu.

Na novou knihovnu si v příhraničním Hrádku nad Nisou na Liberecku počkají až do léta. Ještě na podzim starosta předpokládal, že by mohlo být na konci března hotovo, práce ale zkomplikovala náročná zima. Hotová je zatím hrubá stavba, knihovna už je pod střechou, pracuje se na rozvodech a interiérech, teď je reálný termín pro otevření červen, řekl starosta Josef Horinka.

Novou knihovnu staví v osmitisícovém Hrádku nad Nisou na místě staré pekárny v centru města. Nová budova v sousedství multifunkčního centra Brána Trojzemí měla být podle původních plánů dokončena už loni. Projekt ale nabral zpoždění už na začátku, když město hledalo dodavatele stavby. Další skluz způsobily vynucené změny v projektu.

„Byla tam řada objektivních příčin, jako je částečná změna technologie, jako je archeologický průzkum, s kterým se na počátku nepočítalo. Takže se termín posouvá. Protože na to nemáme žádné dotace, ale peníze, které jsme si naspořili, tak nás ten čas tolik nebolí,“ dodal starosta. Výstavba nové knihovny včetně vybavení přijde město zhruba na 16,5 milionu korun.

Městská knihovna v Hrádku léta sídlila v památkově chráněné Schubertově vile, kterou ale musela loni na podzim opustit. Cennou stavbu z roku 1924, která v minulosti sloužila mimo jiné jako jesle, přestavuje město na komunitní centrum. Na rekonstrukci získalo evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). „Ve vile už probíhají bourací práce, vybourávají se všechny pozdější vestavby a příčky,“ řekl Horinka. Knihy zatím přestěhovali do areálu bývalé textilní továrny Benar.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky knihovna, Hrádek nad Nisou, stavba, léto, Josef Horinka, Liberecký kraj

Práce na knihovně v Hrádku nad Nisou se protáhnou, hotovo by mohlo být v létě  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.