Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Archeologové našli v Jablonném středověkou bránu i ostatky mladého býčka

Jablonné v Podještědí se stalo nalezištěm vzácných pozůstatků, které připomínají zdejší historii. Nejvýznamnějším nálezem jsou základy severní brány.

Zapomenutou středověkou bránu, vzácný trám, zbytky keramiky ze 13. století, trativod nebo obětinu mladého býčka objevili archeologové v Jablonném v Podještědí na Liberecku, informoval archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský. Archeologický výzkum ve městě, které je spojeno se životem svaté Zdislavy, provází rekonstrukci krajské silnice 270. Práce budou pokračovat i v letošním roce, stejně jako archeologický výzkum.

Jablonné je poutním místem a v Libereckém kraji patří k nejcennějším místům s městským osídlením doloženým už z poloviny 13. století. Celé staré město bylo uzavřeno v hradbách a jeho plocha je několikanásobně větší než v posledních letech zkoumaná města Frýdlant nebo Český Dub. Stavebně-historický průzkum odhalil v minulosti v barokní bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy románsko-gotické jádro z roku 1250 - pozůstatky starého kostela sv. Kříže. Průzkumy zhruba 70 parcel kolem náměstí také podle Brestovanského ukázaly, že jsou zřejmě nejstaršími známými měšťanskými parcelami v zemi.

Nejzajímavějším nálezem z loňského roku je podle Brestovanského objevení základů severní brány v ulici Zdislavy z Lemberka. Jde o mimořádné odkrytí části kamenných základů dosud neznámé severní brány středověkého městského opevnění, které bylo přes dva metry silné. V jámě před branou našli dokonce archeologové obětinu v podobě kostry býčka. „Jablonné patří k nejdůležitějším středověkým opevněným sídlům v Čechách a jeho rozvoj souvisel s královskou cestou na Žitavu. Je to vůbec první plošný archeologický výzkum tohoto města,“ řekl Brestovanský, který chce v budoucnu objevy představit obyvatelům města i jeho návštěvníkům.

Archeologický výzkum financuje Liberecký kraj, který na něj v posledních dvou letech dal 4,4 milionu korun, zhruba půl milionu přidala Severočeská vodárenská společnost. „V Jablonném jsme předpokládali významné nálezy, proto jsme uvolnili na archeologický výzkum poměrně mimořádnou částku,“ řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová. Výzkum provází rekonstrukci frekventované silnice, na kterou získal Liberecký kraj dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Akce za více než 43 milionů bude pokračovat letos, kdy je třeba dokončit úsek přes náměstí.

Autoři

Štítky archeologie, brána, Jablonné, vykopávky, Jablonné v Podještědí, archeologický výzkum, Liberecký kraj, Zdislava, Petr Brestovanský, Severočeské muzeum v Liberci, Severočeská vodárenská společnost, Česko, Květa Vinklátová, Frýdlant

Archeologové našli v Jablonném středověkou bránu i ostatky mladého býčka  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.