Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Liberec dá na natáčení Nelegálu přes milion korun

To tu ještě nebylo. Město Liberec poprvé věnuje peníze na natáčení, konkrétně na tvorbu kriminální minisérie Nelegál.

Liberec poprvé od vzniku své filmové kanceláře podpoří nějaký projekt i finančně. Na natáčení české kriminální minisérie Nelegál přidá 1,4 milionu korun, letos a příští rok dostanou filmaři po 700.000 Kč. Podpora ale bude možná ještě vyšší. Náměstek primátora pro kulturu Ivan Langr řekl, že se teprve budou řešit poplatky za zábor veřejného prostranství a pronájmy parkovišť. „Nevíme ještě, co přesně budou filmaři chtít. Další detaily se budou řešit. Jsou tam nějaké věci, které jsou zpoplatněné a budou se muset zaplatit. Je ale otázkou dalšího jednání, zda jim to nedokážeme prominout,“ uvedl náměstek.

V Liberci funguje městská filmová kancelář od roku 2015, za tu dobu se podílela na 27 filmových projektech. Dosud město pomáhalo filmařům s výběrem vhodných lokací či v koordinaci natáčení, aby měl film co nejmenší negativní dopad na občany. Pobídka filmařům je podle Langra i podporou místním podnikatelům. „Místní ekonomika bude čerpat z toho, co filmaři utratí na dopravě, cateringu a dalších věcech,“ uvedl.

Spoluautor scénáře seriálu Matěj Chlupáček na čtvrtečním jednání libereckého zastupitelstva uvedl, že za služby v Liberci utratí sedm až osm milionů korun. Šestidílná minisérie Nelegál o boji s organizovaným zločinem, která se bude točit pro Českou televizi, má podle něj rozpočet 76 milionů korun.

Filmaři původně žádali po Liberci dotaci tři miliony a slibovali za to 50 natáčecích dnů. Předchozí zastupitelstvo loni v září podporu zamítlo, částka jim přišla vysoká. U nového zastupitelstva uspěli filmaři těsně. Dostanou sice o polovinu méně, stejně tak ale klesne počet natáčecích dnů. V Liberci by jich mělo být 25.

Někteří zastupitelé podporu filmařů ve čtvrtek odmítli. Poukazovali na to, že liberecké kino Varšava žádalo na roční činnost 600.000 korun, ale dostalo jen 300.000 Kč. Další míní, že pro zadlužené město je takový výdaj zbytný. Jiní se navíc obávají, že pobídka podnítí další filmaře ke stejnému kroku. Podle opozičního zastupitele Josefa Šedlbauera nemá město pro to žádná kritéria. „Přijde mi to krajně nesystémové. Co můžeme filmařům nabídnout, je právě to, aby jejich práce tady probíhala hladce. To jim pomůže více než přímé finance,“ řekl.

Nelegál je podle Chlupáčka pro Českou televizi stěžejní projekt, který se začne vysílat za rok v lednu. „Je to něco, co jakkoliv nezapadne. Myslím si, že to srovnatelně můžeme přirovnat k Případům 1. oddělení, které mělo 1,5 až dva miliony diváků týdně. Takže rozhodně se nebude jednat o žádnou ostudu. Zaručuji, že to podle mě bude skvělý seriál,“ řekl Chlupáček.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky Liberec, minisérie, Nelegál, natáčení, filmař, televizní seriál, projekt, Ivan Langr, Česká televize, Varšava

Liberec dá na natáčení Nelegálu přes milion korun  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.