Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Soud v korupční kauze: Úplatek pro bývalého primátora Liberce si měli rozdělit jiní

Po čtvrt roce se v pondělí u libereckého soudu opět konalo líčení v kauze související s evropskými dotacemi na dva projekty v Liberci téměř za 100 milionů korun. Jednání pokračovalo čtením svědeckých výpovědí, svědky soudce Petr Neumann nepředvolal.

Jednání v kauze jsou naplánovaná na celý týden, přičemž v nadcházejících dnech by se jich už měli zúčastnit i svědci. To, že nebyli předvoláni na dnešek, soudce zdůvodnil svou zkušeností z jiných případů, kdy líčení nařízené po delší době musel při velkém počtu obžalovaných zrušit, protože se někdo z účastníků řízení nedostavil.

Kauza se týká rekonstrukce kostela sv. Máří Magdalény za 65 milionů korun a vytvoření oddychové zóny v centru Liberce za více než 30 milionů. Ani na jeden projekt nakonec evropské dotace vyplaceny nebyly.

Úplatek pro politika si chtěli rozdělit

V jedné svědecké výpovědi, které dnes zazněly u soudu, svědek vysvětloval, jak to mělo být i s údajným půlmilionovým úplatkem pro bývalého primátora Liberec Jana Korytáře (Změna pro Liberec), který není mezi obžalovanými. Šlo o výpověď podnikatele Jakuba Perglera, jehož firma na kostele pro Metrostav rekonstruovala okna.

Pergler na policii uvedl, že zakázka byla asi za milion až 1,5 milionu korun, z čehož zhruba 100 tisíc korun nedostal zaplaceno. Policisté ale při odposleších zachytili, jak při jednání manažeři Metrostavu mluví o penězích pro Korytáře, aby nebránil vyplacení dotací na rekonstrukci kostela. „O tom, že jsem žádal peníze na Metrostavu, (Korytář) nevěděl," uvedl ve výpovědi Jakub Pergler, který se s Korytářem znal.

Nabízení úplatku popřel

Obžalovaný tehdejší marketingový specialista Metrostavu Jan Petráň u soudu nabízení úplatku Perglerovi popřel. Podle něj Pergler přišel s tím, že mu Metrostav dluží asi 400 tisíc korun, protože zapomněl vyfakturovat montáž oken na jiné zakázce, a žádal její vyplacení.

Výpověď podnikatele vnímá hejtman ve svůj prospěch. „Pan Pergler vypověděl, že Jan Korytář nevěděl o tom, že jeho jméno je uvedeno v nějaké tabulce úplatků, že Janu Korytáři nikdo úplatek nenabídl a že úplatek pro něj si chtěli rozdělit on, tedy Jakub Pergler, a manažeři z Metrostavu mezi sebe ... Jsem rád, že někdo řekl, že někteří lidé mohli být v tabulce napsaní, aniž by jim někdo někdy úplatek nabídl," uvedl hejtman Martin Půta v prohlášení, které rozeslal médiím.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky soud, korupce, Liberecký kraj, Martin Půta, dotace, úplatek, Liberec, Jan Korytář, výpověď, Metrostav, kostel, Marie Magdalena, Jan Petráň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v korupční kauze: Úplatek pro bývalého primátora Liberce si měli rozdělit jiní  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.