Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Referendum se podle soudu nemělo vůbec konat. Radnice bude chtít peníze po státu

Liberec uspěl u Nejvyššího správního soudu (NSS) s kasační stížnosti proti rozhodnutí krajského soudu v souvislosti s místním referendem. V Liberci se konalo loni na podzim. Podle vedení radnice podmínky k jeho uspořádání splněné nebyly. Liberec tak zřejmě bude vymáhat škodu po státu, zhruba dva miliony korun.

„Bylo to marně vynaloženo. A je to škoda, která vznikla městu Liberci," řekl novinářům primátor Jaroslav Zámečník (SLK). Návrh na vymáhání škody hodlá předložit radě města.

Místní referendum v Liberci s pěti otázkami k investicím města, regulaci hazardu a bezplatné městské dopravě pro děti a seniory nad 65 let se uskutečnilo loni souběžně s komunálními volbami. Výsledky nebyly platné, neboť v něm hlasovalo jen 14,85 procenta oprávněných voličů. K platnosti byla ale zapotřebí účast minimálně 35 procent.

Vyškrtané podpisy

Spor byl o tom, zda návrh předložený přípravným výborem referenda byl v pořádku. Pod petici za vypsání referenda bylo 8652 podpisů, potřeba jich bylo 7977. Úředníci města ale při kontrole vyškrtli 3183 podpisů kvůli duplicitě, chybně uvedeným jménům i datům narození, nečitelnosti či mimolibereckému trvalému pobytu. Organizátoři s postupem města nesouhlasili a obrátili se na krajský soud, který jim dal za pravdu. Nejprve návrh označil za formálně bezvadný a následně sám vyhlásil referendum v termínu komunálních voleb. „Spatřovali jsme v tom procesní chyby," řekl tajemník libereckého magistrátu Martin Čech. Liberec proto podal proti oběma rozhodnutím krajského soudu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. To však nemělo odkladný účinek, referendum se tak konalo.

Zrušené rozhodnutí

NSS zatím vyhověl městu ve stížnosti proti usnesení krajského soudu, ve kterém návrh pro konání referenda označil za formálně bezvadný. Toto rozhodnutí zrušil NSS bez možnosti odvolání. Zrušující verdikt zdůvodnil NSS zejména tím, že návrh měl krajský soud odmítnut s tím, že byl podán předčasně. Město svým rozhodnutím připravil o možnost posoudit opravený návrh pro konání referenda. „Nejvyšší správní soud potvrdil naší domněnku, že statutární město bylo kráceno na svých právech," uvedl tajemník.

Čech je přesvědčený, že NSS dá městu za pravdu i u druhé stížnosti, a to vyhlášení termínu referenda. „I tam jsme byli kráceni na svých právech, neboť o tom, kdy se mělo konat referendum, mělo rozhodnout zastupitelstvo," dodal.

Autoři | Foto Jan Korytář

Štítky referendum, soud, Liberec, kasační stížnost, Nejvyšší správní soud České republiky, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Martin Čech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum se podle soudu nemělo vůbec konat. Radnice bude chtít peníze po státu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.