Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Problematika nedostatku pracovníků VPP. Chyba Úřadu práce, nebo města Hejnice?

Hejnice se aktuálně potýkají s nedostatkem pracovníků na údržbu města. Na konci února došlo podle informace na webu města k ukončení 14 pracovních poměrů na Veřejně prospěšné práce. Nyní má pouhé tři takové zaměstnance. Pohled města a Úřadu práce se ale značně liší.

Vedení města Hejnice se nelíbí, že nejenže přišlo o pracovníky, ale ani nemůže určit, kdo je na tyto posty vybírán. O ukončení pracovních poměrů se navíc město údajně dozvědělo týden před koncem smluv. Město tak nevědělo, co bude dál. „To je příklad typického jednání úředníků Úřadu práce, kteří stále jen říkají „Nic nevíme, vedení v Praze nerozhodlo“. Jsou naprosto mimo realitu běžného života, kdy si nedokáží přestavit, že 3 dny před koncem smlouvy nemá město a hlavně uchazeči, co tu pracovali jako VPP, žádnou jistotu nebo informace o své budoucnosti,“ komentuje událost starosta Hejnice Jaroslav Demčák.

Úřad práce ale upozorňuje, že se všemi pracovníky VPP jsou dohody uzavírány vždy na dobu určitou. „Platnost každé z dohod je smluvní straně zřejmá už ode dne jejího uzavření, v tomto případě tedy od roku 2018,“ uvádí tisková mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková.

Mluvčí ÚP také upozorňuje na základní princip Veřejně prospěšných prací, kterým je podpora dlouhodobě nezaměstnaných uchazečů se základním vzděláním. „Cílem je umožnit jim, aby si osvojili nebo oživili pracovní návyky, a tím pádem zvýšili své šance na získání zaměstnání na volném trhu práce. Veřejně prospěšné práce jsou ovšem určeny pro dočasné pracovní uplatnění,“ vysvětluje Beránková.

Osud pracovníků VPP, kteří skončili, je nejistý

O příspěvku na takového pracovníka rozhoduje také současná situace v oblasti nezaměstnanosti a šance konkrétního člověka na získání zaměstnání na otevřeném trhu práce. V roce 2017 poskytl ÚP Hejnicím příspěvky na VPP ve výši téměř 2,5 milionu korun, loni to bylo přibližně o 300 tisíc méně. Letos by se mělo jednat o 1,3 milionu korun. „Důvodem poklesu objemu příspěvků je současný stav uchazečů v evidenci Úřadu práce České republiky. I jejich počty totiž klesají,“ říká mluvčí Úřadu práce. Lidé, kteří doposud pracovali jako pracovníci VPP v Hejnicích a smlouva jim skončila, by tak měli být schopni najít si běžné zaměstnání.

O jejich uplatnění ale má starosta Hejnic pochybnosti. „Obávám se, že většina z nich nebude nacházet uplatnění snadno. Nechci se jich dotknout, ale jsou to lidé, kteří mají sotva základní vzdělání nebo velké zdravotní a sociální problémy (exekuce, dluhy), takže tyto pomocné a dělnické práce při údržbě města jsou pro ně často jedinou možností. Často to jsou lidé, kteří spousty let nepracovali, takže pracovní návyky teprve zpětně získávají, a to není pro místní továrny nic, o co by stály, ty potřebují výkon. Říkám to již dlouho, že tu vlastně obce a města suplují sociální ústav, když zaměstnávají VPP a učí je vůbec chodit do práce,“ vyjadřuje se Demčák.

V roce 2018 se podle města Hejnice vystřídalo na 15 místech pracovníků VPP 35 uchazečů.

Podle vedení Hejnic má nyní město nárok na 3 zaměstnance VPP do konce srpna a na další čtyři od června do listopadu. Tento počet je dle názoru starosty nedostatečný. Úřad práce ale oponuje tím, že všechna města a obce byla informována o letošních podmínkách vytváření míst VPP. „Informovali jsme i o předpokladu uzavírání dohod na dobu kratší než 12 měsíců,“ sděluje Beránková. Všem zaměstnavatelům byla zároveň údajně navržena varianta rozdělení míst VPP tak, aby byla pokryta celoroční údržba.

Pracovníci ze širokého okolí. Neznali prostředí a bloudili po městě

Jako další problém vidí Jaroslav Demčák i nemožnost vybrat si, kdo bude tyto práce vykonávat. K tomu dodává: „Pracovníky nám přidělí Úřad práce a může to skončit také jako v minulém roce, že z těchto poslaných 3 lidí budou dva po týdnu na neschopence 3 měsíce a my nemáme možnost získat místo nich nikoho jiného a máme tu jenom jednoho, který může pracovat.“

Navíc prý často docházelo k tomu, že v Hejnicích pracovali lidé z širokého okolí, město neznali a bloudili. Úřad práce přitom při obsazování takových míst vždy dává přednost lidem z dané lokality. Teprve když v dané obci nebo městě nejsou volná místa VPP, nabídne takovému člověku úřad pozici v nějaké blízké obci.

Hejnice se rozhodly, že celou situaci vyřeší vytvořením celkem tří pracovních míst. Tito lidé budou mít v podstatě stejnou náplň práce jako při vykonávání VPP, rozdíl bude ve financování. Všechny náklady bude muset uhradit město. „Tyto pracovní místa bude muset pokrýt částka okolo 400 000 korun, která byla určená na spolufinancování patnácti pracovníků VPP,“ zakončuje Demčák. I tak ale upozorňuje, že se možná snížení pracovních sil o více než deset osob někde projeví.

Foto Město České Budějovice

Štítky Hejnice, veřejné prospěšné práce, úřad práce, příspěvek, Úřad práce České republiky, údržba, Jaroslav Demčák, Kateřina Beránková, povolání, Praha, Česko

Problematika nedostatku pracovníků VPP. Chyba Úřadu práce, nebo města Hejnice?  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.