Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lyžování na Ještědu? Tento víkend naposledy. Nekončí se ale všude

Přestože sněhové podmínky ještě nejsou úplně nejhorší, na Ještěd si můžete přijít zalyžovat tento víkend naposledy. Například skiareál v Rokytnici, kde je nejvíce sněhu, ale zatím konec neplánuje.

Podmínky pro lyžování v Libereckém kraji vylepšil nový sníh. Podle provozovatelů středisek připadlo v tomto týdnu od deseti do 15 centimetrů sněhu. Přesto některé skiareály ukončí po tomto víkendu sezonu, například Ještěd v Liberci. Jiné přejdou na víkendový provoz. Od pátku omezí Jizerská o.p.s. úpravu magistrály pro běžkaře v Jizerských horách. Důvodem je ochrana vzácného tetřívka, kterému začíná období rozmnožování.

„Na čtyři krátké úseky o celkové délce asi 12 kilometrů nebudeme s rolbami jezdit vůbec a ve dvou třetinách území bude omezení v úpravách v ranních hodinách,“ uvedla ředitelka Jizerské o.p.s. Radka Davidová. Bez úpravy budou od pátku Štolpišská cesta mezi Smědavou a odbočkou na Knajpu, Smrková cesta pod Předělem, Pašerácká mezi odbočkou na Protrženou přehradou a nájezdem na Kasárenskou a spojka mezi Knížecí a Promenádní. Sněhové podmínky pro běžkaře v Jizerských horách jsou jinak stále velmi dobré. „Připadlo nějakých deset centimetrů sněhu, takže se schovalo to nejškaredější včetně stadionu. Na pohled to vypadá lépe,“ dodala Davidová.

Na velmi dobré podmínky lákají i skiareály. Nejvíce sněhu leží v kraji na sjezdovkách v krkonošské Rokytnici nad Jizerou, až 110 centimetrů. „Podmínky jsou vynikající, za poslední dva dny připadlo zhruba 15 centimetrů nového sněhu, takže sníh má prima konzistenci, velmi dobře se to upravuje,“ uvedl ředitel největšího skiareálu v kraji Vít Pražák. Podle něj jsou stále v kompletním provozu, navíc se skipasy v areálu prodávají už za ceny vedlejší sezony. „Kdo si chce zalyžovat, tak má vynikají šanci, protože třeba z Lysé hory sjedete červenou nebo modrou a hned můžete sedat na lavici (lanovky), protože je méně návštěvníků než obvykle,“ dodal.

Úbytek lyžařů je důvodem, proč se o tomto víkendu bude na Ještědu lyžovat v této sezoně naposledy. „Původně jsme plánovali provoz o týden déle, ale chodí málo lidí. To je hlavní důvod, proč skončíme v neděli,“ uvedla za středisko Renata Balašová. Na víkend bude středisko v kompletním provozu s výjimkou Plání a Bucharky.

Další střediska kvůli konci jarních prázdnin přejdou po neděli na víkendový provoz. Původně o tom uvažovala i Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. „Nakonec jsme se dohodli, že budeme celý příští týden v provozu pro denní lyžování,“ řekl za středisko Martin Lauer. Podle něj názor změnili s ohledem na příznivou předpověď počasí a současné podmínky. „Za poslední tři dny připadlo asi deset centimetrů a podmínky se zlepšily. Před tím to byl měkký firn, teď jsou teploty nižší, takže je sjezdovka ztuhlá s čerstvým sněhem na povrchu. Takže ideální podmínky pro lyžování,“ dodal.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky lyže, lyžování, skiareál, Liberecký kraj, Ještěd, Rokytnice nad Jizerou, Jizerské hory, Liberec, Martin Lauer, jarní prázdniny, Smědava, Knajpa

Lyžování na Ještědu? Tento víkend naposledy. Nekončí se ale všude  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.