Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jizerská magistrála vychází tetřívkovi vstříc, nebude upravovat některé úseky

Jizerská magistrála vychází vstříc ochranářům, kteří se rozhodli stůj co stůj zachránit postupně mizejícího tetřívka. Jelikož nyní nastává období rozmnožování tohoto ptáčka, rolby už nebudou projíždět některé úseky.

Úseky vyznačila Jizerská magistrála i v mapě. „Rolby nadále nebudou upravovat čtyři dílčí úseky: Štolpišskou mezi Smědavou a odbočkou ke Knajpě, Pašeráckou mezi odbočkou na Protrženou přehradou a nájezdem na Kasárenskou, Smrkovou cestu mezi Předělem a Černou Smědou a Jezdeckou cestu od bunkru směrem ke Knížecí po nejbližší křižovatku,“ uvádí Jizerská magistrála na Facebooku.

O kampani Tetřívek obecný - v Krkonoších a Jizerských horách jsem (ještě) doma se dozvíte více ZDE. Během roku ale CHKO Jizerské hory připraví celou řadu přednášek, besed i propagačních materiálů.

Dohromady mají tyto úseky délku přibližně 12 kilometrů. Z celkové délky 120 kilometrů magistrály se tak jedná o minimální omezení. Lidé navíc vstup zakázaný nemají a díky bohaté síti cest existují pohodlné objízdné trasy, které budou nadále upravovány. „Omezení se týká pouze strojové úpravy. Rádi bychom ovšem požádali, aby lidé v těchto lokalitách nedělali zbytečně hluk, nepouštěli své psy z vodítka a nevydávali se do krajiny mimo cesty,“ uvádí Tomáš Korytář, vedoucí Správy CHKO Jizerské hory.

Základní okruhy malé a velké kolečko, které bývají lyžaři nejvyužívanější, se nijak nezmění. Upozornění mezi lidmi spustilo vášnivou debatu. Zatímco jedni jsou nadšení přístupem ochránců, druzí to považují za nesmyslné a zbytečné. Jakuba toto opatření potěšilo a komentuje ho slovy: „Správná volba! Kvituji toto rozhodnutí. Člověk by měl k horám a přírodě přistupovat s respektem a úctou! Jizerská magistrála a OPSka se o úpravu starají skvěle. Miluju běžecké lyžování, ale ještě víc miluji přírodu a naše krásné hory. Takže jsem vděčný za toto rozhodnutí, které s povděkem vítám. Tak holt na předěl pojedu stejnou cestou tam i zpět... a na protrženku taky. A pokud to někdo vnímá jako „chovnou stanici podělaného ptáka“, tak to o něčem vypovídá. Tetřívek je v horách doma, je to jeho území, jeho domov a my jsme jeho nezvaní hosté. Mně kdyby někdo přišel domů dělat hluk a bordel, tak ho vypakuju raz dva. Skol!“ 

Jiní mají ale k celé situaci výhrady. „Ta Jezdecká je blbost, ostatní účelovka. Tetřívek je ohrožený druh, ale že by se „plácal“ a setrvával zrovna v okolí dotčených a vybraných částí tras, o tom silně pochybuji...Co takhle omezit od jara těžby lesů ze strany LČR, nebylo by to pro klid tetřívka lepší, páni ochránci?,“ píše Michal. Někteří tak považují ochranu tetřívka a s ní spojené změny v úpravě tratí za bláznovství, další za skvělý přístup k ochraně místní přírody.

Foto KRNAP

Štítky tetřívek, Jizerské hory, rolby, lyžování, CHKO, Jizerská magistrála, příroda, Facebook, Přehrada Desná, Knížecí, Smědava, Knajpa, Krkonoše

Jizerská magistrála vychází tetřívkovi vstříc, nebude upravovat některé úseky  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.