Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Z machnínského zámečku je ruina. Město dostalo nabídku na jeho odkoupení

Na počátku dvacátého století si tu továrník Kleitner postavil honosné sídlo. Liberečané si ale zámeček v Machníně pamatují jako vyhlášenou dětskou oční léčebnu. Od konce devadesátých let je prázdný, aktuálně v rukou insolvenčního správce. Ten nyní městu budovy nabídl k odkoupení.

Město přitom zámeček před lety prodalo s tím, že tu vznikne léčebné centrum se sociální službou. Jenže to se nestalo, firma Sanatorium Machnín se navíc postupně dostala do insolvence a likvidace. Situaci navíc zkomplikovalo úmrtí jednoho z akcionářů. „Dědictví není vypořádáno dodnes,” řekl náměstek primátora Jiří Šolc.

Zámeček v Machníně

Čtvrtek, 14. března 2019, 20:23

Zámeček v Machníně
Zámeček v Machníně

Zástupci města areál s insolvenčním správcem navštívili a prohlédli si jeho stav. „Je to ruina. Jediný dům u vstupní brány je udržovaný, žijí v něm nájemníci,” popsal Šolc.

Insolvenční správce by se rád zámečku zbavil, městu učinil nabídku na jeho zpětné odkoupení. „Mám s tím problém, protože bychom si měli koupit něco, co by nám mělo být vráceno. Na druhou stranu nám ale nemá kdo co vrátit, protože společnost je v insolvenci,” dodal Šolc s tím, že cena je pro město příliš vysoká. „Chceme, aby to bylo méně.”

Město by se také o navrácení z důvodů nesplnění podmínek prodeje mohlo soudit. Podle radnice to ale nemá smysl. „To by šlo, pokud by ta firma reálně existovala,” myslí si Šolc.

Zámeček Machnín

Areál vznikl kolem roku 1900 pro továrníka Kleitnera. Po znárodnění tu vznikla dětská oční léčebna, která fungovala do devadesátých let dvacátého století. V roce 1998 město objekt s dalšími dvěma přilehlými budovami prodalo za 1,4 milionu korun společnosti patřící několika libereckým lékařům. Nadále ale zůstalo město vlastníkem pozemků v areálu. Mělo zde vzniknout moderní sanatorium, k tomu ale nikdy nedošlo. Celý areál tak přes dvacet let chátrá.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Machnín, zámeček, Liberec, sanatorium, Jiří Šolc, Liberec XXXIII-Machnín

FOTO: Z machnínského zámečku je ruina. Město dostalo nabídku na jeho odkoupení  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.