Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Chceme budoucnost! Studenti na Benešáku stávkovali za klima

Páteční ráno. Většina lidí je na cestě do práce nebo do školy. Jenže některé lavice zejí v osm hodin prázdnotou. Studenti totiž na dvě hodiny mění výuku za stávku věnovanou problematice změn klimatu. V rámci akce Fridays For Future se na Benešáku sešly stovky mladých lidí, kterým není osud planety lhostejný.

„Chcete dýchat? Já ano!“ „Klima se mění. Změnit se musíme my!“ „Jsme poslední generace, která může zabránit dopadům globálního oteplování,“ křičí slogany z nápisů na transparentech. Cíl stávky je jasný. Upozornit na téma klimatických změn, informovat a podpořit aktivity mladé teprve šestnáctileté Švédky Grety Thunberg. Právě ona probudila ve studentech po celém světě odvahu a odhodlání postavit se za svou budoucnost.

Neexistuje žádná planeta B

„Myslíme si, že uspořádat takovouto akci má rozhodně smysl. Lidé sice mají o problémech spojených s klimatem povědomí, ale nic se v podstatě neděje,“ uvádí organizátorka Markéta Košková z Gymnázia Jeronýmova. Laxnost a nedostatečný zájem vyburcoval studenty k setkání, kterým chtějí dát najevo, že otázkou klimatu je nutné se zabývat. „Neexistuje žádná planeta B,“ varuje nápis v rukách mladé studentky.

Dále studenti připomínají, že současná nastavená pravidla na ochranu planety a životního prostředí jsou nedostatečná. „Ví se, co by se mělo dělat, ale nic moc se nedodržuje. Existují různá kritéria, ale moc to nikdo neřeší. A podle nás je nutné to změnit,“ říká organizátorka Zuzana Novotná z Gymnázia F. X. Šaldy.

Do bojů za klima se pustily tisíce studentů z České republiky ale i z celého světa. Právě dnes tak probíhala stávka nejen v Liberci a dalších českých městech, ale ve více než 50 zemích.

Účast dokazuje, že i libereckým studentům na budoucnosti a planetě záleží. „Jsme moc spokojení s účastí. Jsem moc ráda, že lidé opravdu dorazili, že to nebyly jen plané řeči,“ pochvaluje si akci Novotná. Jak vidno, mladé lidi toto téma opravdu zajímá a není to jen způsob, jak se ulít z výuky. „Rozhodně je dobře, že to není studentům lhostejné. Proto tady dnes jsme. Protože my máme šanci něco změnit,“ komentuje Košková. Podle ní mohou podobné akce rozhýbat i politiky a představitele měst, i když jak sama říká, možná to ještě bude stát pár demonstrací.

Kde ty kytky jsou?

Mezi stávkujícími jsou i studentky zdrávky, které přišly akci podpořit. „Určitě by se mělo něco dělat. Je trochu zvláštní, že to všechno rozpoutala mladá holka. Vypadá to, že dospělí lidé si vůbec neuvědomují, co se děje,“ komentuje Adéla. Studentky samy se zajímají o znečišťování prostředí, zejména o problematiku plastů. „Myslím, že to má šanci něco změnit. Říká se, že jeden hlas sám nic nezmůže, ale když pak vidím, kolik lidí sem přišlo, tak je to neskutečný. A je moc dobře, že se do toho zapojilo tolik lidí, škol a měst,“ dodává Karolína.

Při stávce zaznělo i několik písní, mezi nimi i známý původně protiválečný song Řekni, kde ty kytky jsou. Stejný nápis zdobil i velký transparent s malovanou včelou. Jiné popsané kusy kartonového papíru hlásaly hesla jako „Ticho vzduch nevyčistí!“ nebo „Stop průmyslovým zónám na zelených loukách“. Na akci vystoupil i Jan Polášek z hnutí Limity jsme my. Hnutí bojuje proti těžbě a spalování uhlí. Jedním z cílů těchto aktivistů je právě řešit i příčiny klimatické krize. „Podle mě tato akce není jen nějaké setkání, ale adekvátní demonstrace,“ říká Jan Polášek, který se nepovažuje za žádného odborníka na životní prostředí.

Mluví o sobě jako o horolezci a skautovi. A při svém proslovu vyjmenoval i celou řadu konkrétních problémů, kterým planeta čelí. „Je skvělé, že studenti už v takovém věku dokáží uspořádat stávku a bojovat za svůj názor. Věřím, že časem v tom budou opravdu dobří. Myslím, že nikdo nemůže po patnáctiletých lidech chtít, aby vyřešili takto komplexní problém jako je změna klimatu. Zvýšila se teplota země, v našem pásmu postupně přicházíme o dvě roční období jaro a podzim. Každý den vymírají živočišné druhy. Mnoho ekosystémů se dostává do závažných existenčních problémů,“ upozorňuje Polášek. 

Foto Luboš Vrabec, Denisa Albaniová

Štítky klima, stávka, fridays for future, Liberec, podnebí, klimatické změny, Školní stávky pro klima, Zuzana Novotná, Gymnázium a Střední odborná škola pedagogická Jeronýmova, Česko

FOTO, VIDEO: Chceme budoucnost! Studenti na Benešáku stávkovali za klima  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.