Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO: Na Soukenném náměstí vyrostla šibenice. Jen připomínám, co mají komunisté za sebou, říká autor

Liberec má nové umělecké dílo. Vyrostlo na trávníku Soukenného náměstí a kolemjdoucí ve většině případů šokuje. Jde totiž o maketu šibenice s jednoduchým nápisem odkazujícím na oběti komunismu a vypsaná jednotlivá jména.

Šibenici na náměstí umístil umělec s přezdívkou Wojta. Jeho práci zná každý Liberečák, je autorem třeba známých kočiček a dalších tvarů vytvářených z mozaiky. Šibenicí chtěl upozornit na aktuální problém. „Jde mi o připomenutí, že komouši byli diktátorský režim, který popravoval a zavíral svoje politické oponenty. A v době, kdy se stále víc vrací do vrcholné politiky, je potřeba nezapomínat, co mají za sebou,” vzkazuje.

Šibenice se objevila na pozemku města, to o jejím umístění nevědělo. „Na tomto místě už několikrát umělecké artefakty streetartu či landartu byly.  Naposledy skulptura z umělohmotných květin. Co se takto objeví, necháváme pár dní instalované. Konkrétně tento objekt může vzbuzovat vášně a zároveň také u někoho mírné pohoršení,“ říká mluvčí radnice Jana Kodymová.

Umělecký objekt přímo na místě opravdu vášně vzbuzuje. „Je to hnus. Proč raději nepřipomenou výročí okupace, to by se hodilo víc,” rozčilovala se přímo u šibenice starší Liberečanka.

ČTĚTE TAKÉ: Rozhovor o mozaikových kočičkách

Nechat či nenechat dílo na místě, kde ho Wojta instaloval? „Je to složité, co považovat ještě za vkusné připomenutí některých dějinných událostí a co již je za hranou a lidmi nemusí být pochopeno či akceptováno,“ uvádí vedoucí odboru ekologie a veřejného prostoru Lucie Sládková.

Město šibenici na náměstí nechá ještě přes víkend. „Pouliční umění je fajn, osvěží veřejný prostor a mnohdy donutí člověka přemýšlet. Připomínka popravených zločinným režimem je na místě vždy,” myslí si náměstek primátora Jiří Šolc

Podle něj by se ale dalo najít vhodnější místo. „Na tomto nepietním místě tomuto vzkazu mnozí nerozumějí a zejména kvůli vzpomínce mučených a zavražděných lidí by byla škoda, pokud by se stal terčem vandalů. Umělcův vzkaz bychom nechali na tomto místě do pondělka a poté pro něj hledali vhodnější místo,“ dodal.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky Liberec, šibenice, Wojta, kočičky, umění, komunismus, Soukenné náměstí, umělecké dílo, Jiří Šolc

FOTO: Na Soukenném náměstí vyrostla šibenice. Jen připomínám, co mají komunisté za sebou, říká autor  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.