Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Liberci ubylo přestupků. Důvod? Je méně strážníků

V Liberci loni meziročně ubylo odhalených přestupků o 15 procent na 15 310. Stojí za tím i výrazný propad počtu strážníků. Meziročně poklesl počet strážníků v Liberci z 80 na 74. Pokut loni strážníci uložili dohromady za 2,68 milionu korun.

V roce 2017 strážníci řešili ve stotisícovém městě skoro 18 tisíc přestupků. Loni tak bylo oproti předchozímu roku odhaleno skoro o tři tisícovky přestupků méně. „Souvisí to i s tím, že máme za loňský rok poměrně výrazný propad v počtu zaměstnanců," řekl ředitel městské policie Ladislav Krajčík.

Trh práce je prázdný

Získávat nové strážníky není podle Krajčíka nic jednoduchého. „Trh práce je natolik prázdný, že se nám nedaří získávat nové," řekl. Cílem pro letošní rok je podle něj, navýšit počet strážníků o šest až osm. I proto liberecká městská policie letos zavedla náborový příspěvek až 100 tisíc korun. To by se mělo projevit i na výši rozpočtu, kdy většina nákladů městské policie je určena na mzdy. Na letošní rok má město pro strážníky připraveno 71 milionů korun, loni to bylo zhruba o šest milionů méně.

Nižší počet strážníků se loni projevil hlavně při zjišťování dopravních přestupků. Strážníci jich za celý rok řešili 13 545, zatímco v roce 2017 to bylo o 2698 více. Přestupků v občanském soužití, narušování veřejného pořádku či majetkových deliktů bylo v obou letech zhruba stejně. „Bezpečnostní situace na úrovni přestupkového práva se nijak nevymyká letům předešlým," dodal Krajčík.

Prioritou je centrum města

V minulém roce se libereckým strážníkům podařilo také zadržet 57 pachatelů trestných činů, 300 hledaných lidí či najít pět ukradených aut. Donucovací prostředky použili v 18 případech.

Mezi priority pro letošní rok řadí městská policie zvýšený dohled na veřejný pořádek v centru města, vytvoření nové koncepce prevence kriminality na příští čtyři roky a přechod operačního střediska v pořizování záznamů a dokumentů přes mapové podklady Marushka. „Pomůže nám to v analýzách, v manažerské činnosti," uvedl Krajčík. Podle něj to strážníci využijí například pro určení jednotlivých problémových míst při vytváření map kriminality.

Podle ředitele by letos mělo vzniknout také jednotné funkční označení strážníků statutárních měst v celé republice. Hodnosti mají začínat od podstrážmistra, tak jako za první republiky. „Domluvili jsme se na tom na Kolegiu ředitelů statutárních měst," uvedl Krajčík.

Autoři | Foto MP Liberec

Štítky policie, Liberec, strážníci, městská policie, obecní policie, První republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci ubylo přestupků. Důvod? Je méně strážníků  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.