Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Radnice, Ještěd i galerie zhasnou. Opět se tak připojí k celosvětové akci Hodina Země

Liberec se i letos připojí k celosvětové akci Hodina Země. Symbolicky na hodinu zhasnou městské dominanty Ještěd, radnice a galerie. Upozornění na životní prostředí a ochranu klimatu proběhne 30. března od 20:30.

„Do happeningu se mohou snadno zapojit i Liberečané. Stačí, když ve zmíněný čas zhasnou doma světla. Vlna tmy postupně oběhne celou planetu – začne na Fidži a skončí o den později na ostrově Samoa,” popsal Jan Král z tiskové kanceláře radnice.

ČTĚTE TAKÉ: Studenti na Benešáku stávkovali za klima

V Česku se k akci loni připojilo 113 měst, včetně 16 z 26 statutárních měst. Menší obce na hodinu zhasly veřejná osvětlení, větší města alespoň některé významné dominanty. Zhasla pražská Petřínská rozhledna, brněnský hrad Špilberk či plzeňská katedrála sv. Bartoloměje, která je nejvyšší kostelní věží v ČR. Řada obcí si navíc dobrovolně uložila různé klimatické závazky.

Hodina Země

Hodina Země je největší celosvětový happening současnosti. První ročník se uskutečnil v roce 2007. Vznikl z naděje, že můžeme zlepšit svět, ve kterém žijeme. Je globální demonstrací snahy lidí po celém světě o šetrnější přístup k životnímu prostředí. Happening probíhá symbolickým hodinovým zhasnutím světel, ať již veřejného osvětlení, nasvícení památky, štítu firmy, nebo vlastního obýváku. Tento jednoduchý, ale přitom viditelný čin – zhasnutí světla – je signálem pro veřejné činitele, že je třeba věnovat více pozornosti ochraně životního prostředí, zejména ochraně klimatu.

Autoři | Foto skyshots.cz

Štítky Hodina Země, Liberec, radnice, Ještěd, galerie, Země, podnebí, Česko, Jan Král, Fidži, Samoa, Petřínská rozhledna, Špilberk

Radnice, Ještěd i galerie zhasnou. Opět se tak připojí k celosvětové akci Hodina Země  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.