Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejlépe se podniká v Jablonci. Liberec je až šestý

Jablonec je nejlepší místo pro podnikání. Své prvenství si město udrželo v provedeném výzkumu již po třetí. Za to Liberec skončil na šestém místě, kam se propadl z bronzové příčky.

Nejlepším místem pro podnikání v Libereckém kraji je opět Jablonec nad Nisou, zvítězil už potřetí za sebou. Výzkum, který se letos uskutečnil už pojedenácté, ukázal zejména velmi dobrý přístup jablonecké radnice k podnikatelům, statutární město má třeba i nízkou daň z nemovitosti. Na druhém místě skončil stejně jako loni Železný Brod, třetí je letos Turnov. Loni bronzové krajské město Liberec se letos propadlo až na šesté místo. Za organizátory to řekl David Pavlát.

Jablonec nad Nisou si udržuje velmi vysoký podíl právnických osob, stejně jako podíl malých a středních firem. Rovněž přírůstkem obyvatel se v Libereckém kraji drží na předních příčkách, zachovává si velmi nízkou dlouhodobou nezaměstnanost. Jablonecká radnice se může mezi veřejnými správami pyšnit vůbec nejkvalitnějšími webovými stránkami, na nichž podnikatelé naleznou v přehledné formě veškeré informace, které potřebují pro komunikaci s městem.

„Moc dobře si uvědomujeme, že symbióza města s podnikatelskou strukturou je důležitá. Bez toho se vzájemně neobejdeme. Co chceme dělat ještě líp, je to, že ty lidi chceme mezi sebou propojovat. Budeme dělat podnikatelská setkání, tak abychom v rámci Jablonecka navázali úzké vazby tak, aby mezi sebou dokázali efektivně spolupracovat. Máme tu případy, kdy místní firmy objednávají třeba obalové technologie z Brna, a my tu máme firmu v Kokoníně, která to dělá,“ řekl jablonecký primátor Milan Kroupa, který sám přišel z podnikatelského prostředí.

Na druhém místě se znovu umístil Železný Brod, který zabodoval velmi vysokým podílem podnikatelů a nízkou cenou stavebních pozemků, které jsou lákadlem pro další rozvoj. Radnice vykazuje velmi dobré ekonomické ukazatele, do nichž patří vysoká likvidita, stejně jako nízký dluh. „Bronzový Turnov se může pochlubit nejvyšším růstem počtu ekonomických subjektů a velmi vysokým počtem studentů a učňů v odborném vzdělávání. V přístupu veřejné správy město velmi dobře uspělo v testu elektronické komunikace,“ dodal Pavlát.

Autoři | Foto Lubomír Krongaiger

Štítky Jablonec, výzkum, podnikání, Jablonec nad Nisou, Liberec, David Pavlát, Liberecký kraj, Železný Brod, Turnov, Milan Kroupa, Brno

Nejlépe se podniká v Jablonci. Liberec je až šestý  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.