Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lanovka na Ještěd se na konci března zastaví. Nepojede skoro čtvrt roku

Kabinovou lanovku na vrchol Ještědu čeká nezvykle dlouhá odstávka. Nejezdí pravidelně každý rok, kdy probíhá jarní údržba, letos se ale přidaly další opravy, znovu se do provozu dostane až 20. června.

„Účelem této odstávky je pravidelná revize a navíc také rekonstrukce elektrického zařízení spojeného s výměnou pohonu a zabezpečovacího zařízení,” upřesnil systémový specialista Českých drah Jan Holub.

Až do začátku odstávky bude lanovka jezdit v režimu zimní sezony, tedy od 8 do 18 hodin.

Kabinová lanovka Horní Hanychov – Ještěd

Ještědská lanovka patří mezi nejstarší a klasické lanové dráhy. Byla vybudována na náklady tehdejších ČSD známou chrudimskou firmou František Wiesner. Zahájení stavby bylo dne 15. 6. 1932 a dokončená lanovka byla uvedena do provozu 27. 6. 1933. V letech 1971 až 1975 prošla lanovka zásadní rekonstrukcí, čímž se zařadila k lanovkám světové úrovně. Rekonstrukci provedla firma Transporta Chrudim a provoz rekonstruované lanovky byl zahájen 31. 12. 1975. V dlouholetém provozu nedošlo k žádné velké závadě a ani k ohrožení bezpečnosti cestujících. (Zdroj: České dráhy)

Autoři | Foto rozhlednajested.cz

Štítky lanovka, Ještěd, lanovka Ještěd, Hanychov, výluka, České dráhy, lanová dráha, Jan Holub, František Wiesner, Transporta, Liberec XIX-Horní Hanychov

Lanovka na Ještěd se na konci března zastaví. Nepojede skoro čtvrt roku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.