Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vegway, liberecké okénko s veganskou stravou ohromí i masoužrouty

 
pondělí, 8. dubna 2019, 07:30

V Liberci je nové veganské občerstvení. Otevřené je teprve chvilku, ale na nedostatek zákazníků si nemůže stěžovat. Jsou mezi nimi lidé, kteří masu neholdují, ale i ti, kteří si bez něj nedokáží představit život, a stejně se jim nad VEGway kebabem sbíhají sliny.

Malé okénko v Revoluční ulici nedaleko Soukenného náměstí nabízí od ledna veganské jídlo, především kebab, bagety a každý den zde najdete i nějaký ten dortík. Za celým VEGway stojí mladý pár a jak to tak bývá i osobní příběh.

S nápadem otevřít si veganský podnik přišla Andrea Strnadová a Jakub Raindl při pobytu v zahraničí. „Pracovali jsme jako au pair couple v Anglii a poprvé jsme si sami více vařili. S příchodem zimy jsme kvůli zdraví začleňovali více rostlinné stravy. Postupně jsme omezovali i mléčné výrobky, které hodně zahleňují,“ vzpomíná Andrea. Postupně zkoušeli nové recepty a zjistili, že jim vlastně maso ani sýry vůbec nechybí.

Nabídka je široká a průběžně se mění. Jednou tak můžete vyzkoušet kebab nebo závitky, podruhé si smlsnout na jedinečném tiramisu a příště se zakousnout třeba do bagety.

„Byla to taková naše cesta. Vše probíhalo postupně a během asi půl roku jsme přešli na čistě veganskou stravu a v té době nás napadlo, že bychom si chtěli otevřít takový podnik,“ vypráví Jakub. Postupně si vaření vyzkoušeli v surfařském campu i v belgické makrobiotické restauraci. Když už měli jasno, že si chtějí otevřít veganské občerstvení, odjeli na sedm měsíců pracovat do Skotska a na začátku roku si splnili sen.

Rychlé není nutně nezdravé

Malé okénko sice možná připomíná nějaký fastfood, o nezdravém jídle ale nemůže být řeč. „Vše si děláme sami. Vyrábíme si domácí tortilly na kebab, maso (seitan) si také děláme, dokonce i dresing nebo směs koření si připravujeme,“ vysvětluje usměvavý Kuba. Pokud přijdete ochutnat právě zmíněný kebab, možná vás zarazí barva tortilly. Sytě žlutá? Ne, to nejsou umělá barviva, ale kurkuma. Jindy originální barvu vykouzlí mořská řasa nebo řepa.

Na dortíky je pro změnu specialistka Andrea. A že vše musí být čerstvé, dokládá i vybavení VEGway. V jejich kuchyni nenajdete ani fritézu ani mrazák. Co mají s fast foodem společné, je rychlost. Objednávku vyřídí během pár minut.

Malý zájem o vege stravu? Ani náhodou

Přestože otevřeli teprve v lednu, nedostatek strávníků je opravu netrápí. „Přes obědy tu bývá opravdu hodně lidí. Zároveň sem nechodí jen určitý typ osob, ale celá škála různých lidí od maminek s dětmi, přes studenty až po podnikatele a lidi z okolních firem,“ říká Andrea. Mnoho ze zákazníků se přitom vůbec masu nevyhýbá. To jim ale nebrání ochutnat něco nového.

Každý všední den má VEGway otevřeno od 11 do 18. O víkendu je sice zavřeno, ale Ája s Kubou zatím vymýšlí nové recepty. Aktuální info najdete na Facebooku VEGwayLBC.

Není divu, že se tu dveře, tedy okénko netrhne. VEGway nemá v Liberci v podstatě žádnou konkurenci. A navíc mladá dvojice dokazuje, že čistě rostlinná strava může být zábavná, zdravá, ale i cenově dostupná. Během rozhovoru se ptám i na ohlasy, ale ani nemusím. Zatímco se totiž bavíme, přichází k okénku žena ve středním věku a s širokým úsměvem hlásí: „Dnes jsem tu zase, včera jsem ochutnala kebab a byl výborný, dnes zkusím závitky.“

I na Facebooku má VEGway skvělé recenze. „Dneska jsme s přítelem ochutnali poprvé vege kebab a byl naprosto dokonalej. A na to, že můj přítel je masovej, řekl, že by to mohl jíst pořád. Moc děkujeme,“ píše Mája. Nevěříte, nebo se vám už naopak taky sbíhají sliny? Tak přijďte ochutnat.

Není nad vlastní zkušenost

Kdo by vydržel dlouhé minuty povídání o jídle a přitom nic neochutnat. A tak se zakusuji do naducané tortilly. Cítím první vůně a chuť. A jediné, co mě napadá, je: „Pane bože, to je dobrota!“ Sama jsem vegan asi čtyři roky a jen marně přemýšlím, jestli jsem někdy jedla něco lepšího. Nemůžu sice porovnat, jestli je chuť „masa“ podobná opravdovému kebabu, každopádně je to obrovská ňamka. Kebab je navíc pěkný půlkiláček a po jeho spořádání jsem zralá na šlofíček. Rozhodně sem zavítám znovu. A co vy?

Vizitka autora

 

Denisa Albaniová

redaktorka portálu Liberecká Drbna

kontakt: albaniova@libereckadrbna.cz

Liberecká Drbna je v pořadí třetím z regionálních zpravodajských webů projektu Drbna.cz

 
PR text | Foto VEGway
 


 

Kam dál?

Tržní náměstí se změní, povede přes něj frekventovaná silnice. Město...

pondělí, 8. dubna 2019, 06:01

Dvacet let se mluví o vytvoření libereckého vnitřního okruhu, který by ulehčil Šalďáku. Takzvaná Nová Pastýřská by auta z...

VIDEO: Tygři přehráli Kometu. Třetí zápas v oslabení rozhodl Vlach

neděle, 7. dubna 2019, 19:31

Liberečtí hokejisté dokázali vyhrát na ledě Komety. V třetím semifinále šli rychle do vedení, Kometa ale včasně odpověděla....

VIDEO: Do Kina Varšava míří oscarový dokument Free Solo

neděle, 7. dubna 2019, 17:28

Máte rádi napětí, špičkové sportovní výkony a hory v jakémkoliv měřítku? Pak si nenechte ujít Free Solo, oscarový dokumentární...

Derby pod Ještědem bez gólů. Týmy Liberce s Jabloncem se v jubilejním...

neděle, 7. dubna 2019, 17:20

Zápas dvou rozdílných poločasů viděli diváci v jubilejním padesátém derby. Úvodní dějství moc vzruchu nepřineslo, naopak druhý...

 
 
 

O čem píše Drbna.cz

Milion chvilek považuji za parodii na Občanské fórum, říká mluvčí Jiří Ovčáček. Kandidaturu na prezidenta nevylučuje

„Praha je díky prázdninám prázdná. Přijel jsem dřív, než jsem čekal,“ začal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček po podání ruky před rozhovorem. Na hausbót na Císařské louce v Praze totiž dorazil se slušným předstihem. Z původně plánovaných čtyřiceti minut povídání se setkání protáhlo na téměř dvojnásobek. Kromě uvolněných témat se bývalý novinář a dnes asi nejkontroverznější mluvčí v tuzemsku rozpovídal také o tom, za jakých okolností by byl ochoten kandidovat na prezidenta a proč nemůže přijít na jméno spolku Milion chvilek.

Pamětní bankovky s Karlem Gottem lidé vykoupili během čtyř hodin. Při čekání ve frontách musela zasahovat i policie

V Praze se včera prodávaly pamětní eurobankovky s portrétem zpěváka Karla Gotta. K výročí jeho 80. narozenin vydala společnost Nunofia celkem 5 tisíc bankovek s nominální hodnotou nula euro. Ve frontách na ně čekaly tisíce lidí. Vyprodány byly během zhruba čtyř hodin. Den po vyprodání se cena bankovek v aukcích pohybuje v řádech tisíců korun.

Lidé si zvykají na vratné kelímky. Podnikům ale přibyla práce

Letní večery lákají na budějcký Sokolák spoustu lidí. Například v kavárně Coffe on the go nebo v klubu K2 už ale nedostanete drink do klasického jednorázového kelímku, ale do vratného. I když je na něj záloha padesát korun, lidé si pomalu zvykají. Podle ankety na Budějcké Drbně o zavedení vratných kelímků je patrné, že lidé nápad kvitují, a mají z něho radost i samotní majitelé podniků. Jejich realizace a následná cesta k zákazníkovi, ale není jednoduchá a jsou s ní spojené i trable.