Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z Vratislavické fary bude víceúčelový dům, chybět nebude ani knihovna

Do dvou let by se měl z vratislavické farnosti stát komunitní centrum. Rekonstrukce by měla vrátit na farnost život. Zároveň se celý objekt rozšíří.

Vratislavice nad Nisou na Liberecku chtějí ještě letos zahájit přestavbu bývalé fary na víceúčelový dům s knihovnou. Městský obvod Liberce hledá firmu, která rekonstrukci udělá, řekl starosta Vratislavic, jediného městského obvodu Liberce, Lukáš Pohanka.

„Věříme, že za rok a půl bude postaveno, limit máme dva roky,“ řekl Pohanka. Vybudování spolkového a komunitního centra bude stát podle odhadu přes 70 milionů korun. Většinu nákladů by měla pokrýt evropská dotace, Vratislavice získaly bezmála 60 milionů korun.

Rozlehlou třípodlažní budovu se dvorem a zahradou koupila radnice od církve v roce 2016 za 4,5 milionu korun. Z bývalé fary podle starosty zůstanou jen obvodové stěny. „Ten krásný dům, který ve Vratislavicích je, bohužel už je letitý a velmi dlouho nepoužívaný. Takže mu chceme vrátit krásu, kterou měl, když byl postaven na začátku 19. století,“ uvedl starosta. Stavbaři podle něj dům nejen opraví, ale přistaví k němu i novou část, v níž bude z valné části knihovna, dodal.

Současné umístění knihovny je podle něj nevyhovující. Od roku 2014 se nachází v atriu kulturního centra 101010, kde byla předtím expozice věnovaná automobilovému konstruktérovi Ferdinandu Porschemu. Starosta už dříve uvedl, že úzký prosklený prostor není pro provoz knihovny vhodný. „Neumožňuje čtenářům si tam v klidu sednout, mít trochu soukromí. A nevešly se nám tam ani všechny knihy, takže musí být ve skladu,“ řekl Pohanka.

Ve zrekonstruované faře bude kromě knihovny mateřské centrum, sociální poradenství a prostory pro činnost spolků. „Máme třeba aktivní důchodce, kteří nemají stále zázemí, a prostor kulturního centra je pro ně velký,“ uvedl starosta. Pro potřeby Vratislavic je podle Pohanky poloha domu ideální. V jeho těsné blízkosti jsou radnice, kulturní centrum, základní škola, sídliště Nad školou, lesopark i zámecký park.

Autoři | Foto www.farnost-vrat.rkc-lbc.cz

Štítky farnost, Vratislavice, víceúčelový dům, knihovna, dům, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, kulturní dům, Liberec, Liberecký kraj, Ferdinand Porsche

Z Vratislavické fary bude víceúčelový dům, chybět nebude ani knihovna  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.