Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Valdštejnské domky projdou opravou. Dostanou novou krytinu, opraví se fasády

V Liberci se budou letos opravovat Valdštejnské domky, které patří k nejstarším dochovaným stavbám ve městě. Postavené byly na konci 17. století. Dostanou novou střechu, opravovat se bude fasáda a staticky zajišťovat krov. Škola, která se nachází v sousedním historickém Appeltově domě z konce 18. století, se o domky stará.

„Pečujeme o ně. Celkem jsou v dobrém stavu, nicméně je to torzo stavby staré skoro 350 let a nějaké ošetření vyžaduje," řekl ředitel Střední školy stavební v Liberci Radek Cikl. Tři patrové hrázděné domy se strmou střechou z šindele stojí ve Větrné uličce u Sokolovského náměstí.

Stavěly se až půl století po smrti Valdštejna

Nesou přízvisko valdštejnské, i když se stavěly až v letech 1678 až 1681, tedy skoro půl století po vévodově smrti. Vzhledem ale připomínají původní zástavbu náměstí z Valdštejnovy éry. Rekonstrukce za bezmála 800 tisíc korun by měla trvat zhruba čtvrt roku. Práce by měly začít v létě, nyní se hledá firma, která je provede.

Podle Cikla je potřeba staticky zajistit krovy, protože domky se začaly odchylovat od zděné přístavby školy. „Další závažná věc je, že u prvních dvou domků jsou střechy přežité, myšleno tím je, že na mnoha místech jsou shnilé šindele. Sice je ošetřujeme, ale povětrnostní podmínky střeše škodí," uvedl ředitel školy. Podle něj vymění štípaný dřevěný šindel u všech tří domků. „Aby měly střechy identické," dodal. Zároveň se bude i vyspravovat fasáda, na některých místech je opadaný výmaz v hrázdění.

Valdštejnské domky

Valštejnské domky mohou turisté obdivovat převážně zvenčí, interiéry běžně přístupné nejsou. V minulosti sloužily hlavně k ubytování soukeníků, v jedné byla kdysi i krčma U města Petrohradu a v podloubí se každoročně konaly vánoční trhy. V uličce bývalo po obou stranách dohromady 11 domků, dochovaly se tři. Jsou jedinými doklady původní dřevěné zástavby ve městě. Za své zachování vděčí právě střední škole, která je v Appeltově domě od roku 1953. Začlenila je do celkové dispozice školy. Uvnitř domků měli kabinety učitelé a býval tam sklad učebnic. To už podle Cikla neplatí. „Dva domky jsou vystěhované a jeden využíváme třeba při dnech kulturního dědictví, kdy tam bývá jednoduchá výstava," řekl. Podle něj by chtěli do budoucna interiéry rekonstruovat, zatím ale ještě nevědí jak. "Naši učitelé zkusí něco navrhnout," dodal.

Autoři | Foto

Štítky valdštejnské domky, Liberec, oprava, fasáda, střecha, šindel, Nám. Sokolovské, Petrohrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Valdštejnské domky projdou opravou. Dostanou novou krytinu, opraví se fasády  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.