Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Nový autobusák postaví kraj, dohodl se na tom s Libercem. Vyjít může až na dvě stě milionů

Liberecký kraj a město Liberec se dohodly na výstavbě dopravního terminálu v prostoru současného autobusového nádraží. Náklady na výstavbu objektu se zhruba 12 stáními pro autobusy a parkovacím domem pro 400 aut se odhadují na 100 až 200 milionů korun. Zaplatit by je měl kraj, který požádá o dotaci. Vyplývá to z memoranda o spolupráci, které dnes podepsali liberecký hejtman Martin Půta a liberecký primátor Jaroslav Zámečník (oba Starostové pro Liberecký kraj).

„Předběžně jsme domluveni tak, že kraj vyprojektuje, postaví budovu a bude ji provozovat minimálně do té doby, než bude hotov velký terminál na vlakovém nádraží," řekl hejtman Martin Půta. V budoucnu by chtěl kraj vybudovat přestupní terminál přímo na vlakovém nádraží a propojit tak autobusovou a vlakovou dopravu. Autobusy by měly zajíždět do prostoru, kde jsou dnes první a druhá kolej, nádražní budova by pak poskytla zázemí všem cestujícím. Kraj a město už vyjednávají se Správou železniční dopravní cesty o možném odkupu pozemků.

Terminál na vlakovém nádraží za patnáct let

„I když budu velký optimista, tak přestupní terminál přímo na vlakovém nádraží je otázkou deseti, možná 15 let. A my si myslíme, že po tu dobu nemůžou lidé cestovat z provizorních buněk postavených před více než 20 lety. Takže tohle bude nějaké přechodné cestování. Myslíme si ale, že by kvalitní cestování měli obyvatelé Liberce, Libereckého kraje i návštěvníci regionu dostat dřív, než se nám někdy podaří vyřešit ten cílový stav přímo na nádraží," dodal Půta.

Místo nádraží buňky

Libereckému autobusovému nádraží chybí důstojné zázemí pro personál i cestující. Areál nástupišť prošel modernizací už v polovině 90. let, na vybudování důstojného zázemí však tehdy peníze nezbyly. Cestujícím od té doby slouží provizorní objekt ze stavebních buněk. Vlastník v minulosti představil plány na novou budovu, nikdy se mu ale nepodařilo získat dotace. Zhruba hektarový areál včetně buněk koupilo loni město Liberec za 23,5 milionu korun a zadalo soutěž na podobu nového terminálu včetně parkoviště. Autorem vítězného návrhu je architekt Petr Stolín.

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky autobusové nádraží, autobusák, Liberec, nádraží, autobusy, Liberecký kraj, Martin Půta, Jaroslav Zámečník, železniční stanice, Starostové pro Liberecký kraj, Správa železniční dopravní cesty, Petr Stolín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový autobusák postaví kraj, dohodl se na tom s Libercem. Vyjít může až na dvě stě milionů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.