Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zoo vydá pamětní bankovku. Bude jich jen omezené množství

Jedinečnou bankovku s motivem některých zvířat se rozhodla vyrobit liberecká zoo v rámci oslav svých 115. narozenin. Na bankovce se objeví zvířata, která jsou pro zdejší zoo charakteristická. Bílé Tygry byste ale hledali marně.

Liberecká zoo v rámci oslav 115. výročí od založení vydá suvenýrovou bankovku s nominální hodnotou nula euro. Očekává, že o ni bude velký zájem. Hlavním motivem budou zvířata, která zoo charakterizují - slon, takin a orlosup, informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.

Liberecká zoo chová přes 160 druhů zvířat a každé považuje něčím za jedinečné. „Nakonec jsme vybrali slona, takina a orlosupa, kteří jsou jak návštěvnicky atraktivní, tak pro naší zoo charakterističtí,“ uvedla vedoucí marketingu zoo Marta Dostálová. Slony má zahrada přes 60 let, s chovem takinů začala jako první mimo Asii a orlosupy pravidelně vypouští zpět do volné přírody v Alpách.

Zoo po zkušenostech z jiných evropských zahrad očekává, že o tento suvenýr bude velký zájem. „Není neobvyklé, že se celý náklad vyprodá již během několika hodin, popřípadě dní. Podobně tomu bylo i při prvním vydání bankovky České republiky s motivem Prahy, která se v nákladu 10.000 kusů vyprodala za necelé dva dny,“ uvedla Tesařová. Podle ní jsou první zoo v republice, jež eurobankovku vydá. K dispozici bude 5000 kusů a prodávat se budou 27. května v pavilonu ZooExpo za 80 korun či 3,50 euro.

Bankovky jsou vyrobené z bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Zároveň také obsahují některé ochranné prvky jako pravé eurobankovky a jsou chráněny proti případnému zneužití v automatech přijímajících peníze. Emise má speciální sériové číslování. Zoo je dostane z francouzské tiskárny cenin, která vyrábí i pravé eurobankovky. „Koncept nulových eurových suvenýrů pochází z Francie, kde ho v roce 2015 vytvořil Richard Faille. A jeho hlavní filozofií je podpora turismu a propagace významných turistických lokalit Evropy,“ dodala Tesařová.

Autoři | Foto Zoo Liberec

Štítky zoo, bankovka, slon, oslosup, takin, Liberec, oslavy, Asie, Alpy, Evropa, Francie, Česko, Praha

Zoo vydá pamětní bankovku. Bude jich jen omezené množství  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.