Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letní olympiáda dětí a mládeže má mobilní aplikaci, navrhl ji student

Moderní době se přizpůsobí i Letní olympiáda dětí a mládeže. Letos nabídne veškeré důležité informace mobilní aplikace, kterou vytvořil student v rámci své maturitní práce.

Vlastní mobilní aplikaci bude mít Letní olympiáda dětí a mládeže, která se od 23. do 27. června uskuteční v Libereckém kraji. Místo v papírových propozicích tak účastníci najdou všechny potřebné informace ve svých mobilních telefonech včetně aktuálních výsledků, jídelního lístku nebo třeba jízdního řádu speciálních autobusů. Novinářům dnes aplikaci představil Filip Čacký ze Střední průmyslové školy strojní a elektrotechnické v Liberci.

Mobilní aplikace je jeho maturitní prací, na níž strávil deset měsíců. „Ale podílelo se na tom i pět mých kamarádů,“ poznamenal. Čacký spolupracoval na vývoji aplikace s firmou Skeleton Software, pro kterou už při škole bezmála půldruhého roku pracuje. Dnešní prezentace byla pro studenta generálkou na obhajobu práce, která ho u maturit čeká už ve čtvrtek. Po maturitě chce informační technologie dál studovat na ČVUT. „Aplikaci spustíme 1.června na den dětí,“ dodal student.

Studenti libereckých škol jsou také autory olympijské pochodně a medailí. Křišťálovou pochodeň ovinutou skleněnými stužkami v barvách her vyrobili v huti Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru. Dlouhá je 64 centimetrů a váží tři kilogramy, v horní části má kovovou nástavbu, v níž bude hořet tuhý líh. „Vytvořili jsme dvě, a kdyby se při zkouškách něco stalo, tak jsme schopni tu skleněnou část vyrobit znova a ta kovová část se dá znova nalepit,“ řekl autor pochodně Pavel Tille. Autorem medailí složených z kovu a skla je maturant Filip Lukavec ze sklářské průmyslovky v Kamenickém Šenově, jehož návrh zvítězil ve veřejné soutěži.

Liberecký kraj je v dětské olympiádě dosud nejúspěšnějším krajem, sedmkrát za sebou vyhrál zimní olympiádu. V letních soutěžích ale zdaleka tak úspěšný není. Letní olympiáda se letos uskuteční už podeváté. Zúčastnit by se jí mělo kolem 4400 lidí, zhruba 280 z nich budou sluchově postižení. Rozpočet olympiády je 35 milionů korun, z toho 15 milionů dá kraj, který olympiádu organizuje už podruhé. V roce 2010 hostil tu zimní. Soutěžit se bude v 18 sportovních disciplinách, navíc i v umělecké disciplíně - street artu. Pro ty nejlepší je připraveno 1163 medailí, dodal náměstek hejtmana Petr Tulpa.

Autoři | Foto ODM

Štítky Dětská olympiáda, ODM, děti, Liberec, olympiáda, Olympiáda dětí a mládeže, Letní olympijské hry, mobilní aplikace, olympijské hry, Liberecký kraj, Mezinárodní den dětí, České vysoké učení technické v Praze, Zimní olympijské hry, Petr Tulpa

Letní olympiáda dětí a mládeže má mobilní aplikaci, navrhl ji student  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.