Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Po kraji rozmístí další desítky defibrilátorů. Když zachrání jeden život, má to smysl, říká záchranář

Celkem 84 přenosných defibrilátorů (AED) už bude brzy rozmístěno po celém Libereckém kraji. Používají je policisté, hasiči, ale jsou třeba i v Jizerkách na Kneipě a další budou na vybraných hradech a zámcích. Zkrátka na místech, kam se záchranářům trvá déle dostat.

Čas, kdy začne oživování pacienta se zástavou, je totiž nejdůležitější. A podle záchranářů se umístění přenosných defibrilátorů vyplácí. Dosud jich byly umístěny čtyři desítky a použily se v 278 případech. „V osmdesáti procentech případů byli first respondeři na místě dříve než posádka ZZS,” říká mluvčí krajských záchranářů Michael Georgiev.

Vlastním autem za čtyři minuty

A to je ten hlavní důvod k rozmístění dalších. Operační střediska hasičů i policie berou žádost dispečinku ZZS LK o aktivaci AED jako absolutní prioritu. „Výjezdové časy dobrovolných hasičů jsou pro nás naprosto neuvěřitelné. I uprostřed noci jsou schopni k pacientovi vyrazit mnohdy vlastním autem během čtyř minut,“ zdůrazňuje vedoucí operačního střediska ZZS LK Petr Matějíčka.

Školením na obsluhu defibrilátorů už prošlo na tisíc lidí. AED najdete na místech, která jsou pro posádky záchranářů těžko přístupná - třeba na Ještědu, ale i v Jizerkách a v menších obcích. „Jsme rádi, že systém AED, který opravdu pomohl zachránit několik životů, má stále více aktivních podporovatelů. Do projektu se dobrovolně  a na své náklady zapojují další subjekty, například  městské policie,” dodal Matějíčka.

Použití přenosných defibrilátorů

  • První etapa projektu trvala od roku 2016 do dubna 2019
  • AED bylo použito celkem 278krát
  • V průměru je použito 16krát za měsíc
  • First respondeři jsou na místě v osmdesáti procentech případů rychleji než posádka záchranářů
  • V první etapě bylo rozmístěno 40 defibrilátorů, v druhé to bude dalších 44
  • Proškoleno na používání je tisíc lidí

Defibrilátory platí Liberecký kraj, celkem dal pět milionů korun. „Rozmisťování defibrilátorů v terénu je potřebná věc. Ukázalo se to mimo jiné před časem, kdy díky včasnému zásahu policisté pomocí tohoto zařízení zachránili život dvanáctileté dívce z Českolipska,“ připomněla náměstkyně hejtmana pověřená řízením rezortu ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová.

Ani systém AED a zkrácení dojezdových časů není bohužel všemocné. Několik lidských životů díky němu ale určitě zachráněno bylo.  „I kdyby to byl jeden jediný, dal by úsilí všech kolem projektu obrovský smysl,“ uzavřel Matějíčka.

Autoři | Foto

Štítky AED, defibrilátory, ZZS LK, Liberecký kraj, Jizerské hory, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, projekt, Jitka Volfová

Po kraji rozmístí další desítky defibrilátorů. Když zachrání jeden život, má to smysl, říká záchranář  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.