Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTO: iQfablab, nová jedinečná kutilna. Vyzkoušejte si 3D tiskárnu nebo laserovou řezačku

Chytrou dílnu digitálního věku v podobě IQFABLABu aktuálně otevírá liberecká IQLANDIA. Místo pro studenty, žáčky, rodiny i širokou veřejnost nabídne přehlídku moderních technologií.

Úplně nový prostor vznikal několik let ve spolupráci s Technickou univerzitou. Nejmodernější technologie a stroje, které si zde mohou děti i dospělí vyzkoušet, by mimo jiné mohly přilákat nové zájemce o studium technických oborů.

„Cílem IQFABLABu je přiblížit vědu a techniku především dětem druhého stupně základní školy,“ uvedl ředitel IQLANDIE Pavel Coufal. Zároveň upozornil, že společnost se stále více obrací k novým technologiím, proto je důležité na to nové generace připravovat.

Rozděl a hobluj, propoj a pájej

Slavnostního představené chytré dílny se zúčastnil i náměstek primátora Jiří Šolc. „Liberec vyrostl na průmyslových podnicích,“ připomněl Šolc. Autorům projektu popřál, aby i IQFABLAB přilákal co nejvíce nových zájemců o studium technických oborů.

Fablab není nový název, pochází z anglického spojení fabrication laboratory. S nápadem na moderní dílny přišli původně v Americe. Náklady na vybudování liberecké kutilny se pohybují okolo šesti milionů korun.

IQFABLAB je rozdělen do celkem čtyř oblastí zaměřených na robotiku, 3D tisk, vektorovou grafiku a hrubou dílnu. Každá z nich pak má své heslo. U hrubé dílny to je například „Rozděl a hobluj.“ Jedním z největších lákadel je asi právě 3D tiskárna. Děti si zde mohou samy navrhnout a vytvořit výtisk, třeba klíčenku.

Náhrada za tradiční dílny

Ve většině škol už v dnešní době chybí dílny, které tam kdysi bývaly. Děti tak nemají moc možností seznámit se s celou řadou nástrojů. Zde tu možnost mají. „Děti si u nás mohou vyzkoušet práci s pilou, kladivem nebo vrtačkou,“ uvedl vedoucí IQFABLABu Pavel Saal.

Už jste pořádně natěšení? Není divu. Provoz i se zaváděcími cenami se rozjede prvního června. Veřejnost sem zatím bude mít přístup v sobotu. Všední dny budou věnovány školám a studentům Technické univerzity. Cena vstupného bude 300 korun pro jednu až tři osoby. Za jednotné vstupné tak může dorazit třeba tatínek se dvěma syny nebo rodiče s jedním dítětem.

V plánu mají navíc autoři projektu i letní tábor s oblíbeným robotem Matyldou. Proběhnout by měly dva turnusy, v červenci a srpnu. Kapacita je ale hodně omezená, tábora se zúčastní maximálně 15 dětí ve věku od 12 do 16 let.

Foto IQLandia

Štítky IQFablab, IQLANDIA, chytrá dílna, Liberec, dílna, Jiří Šolc, Amerika

FOTO: iQfablab, nová jedinečná kutilna. Vyzkoušejte si 3D tiskárnu nebo laserovou řezačku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.