Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lázně v Lázních? Galerie vystavuje grafiky ze svých sbírek

Dnes oficiálně odstartovala nová výstava v liberecké galerii. Tak ze svých sbírek stylově vytáhla grafiky lázní, které vystavuje v bývalé lázeňské budově. Potěšeni budou i regionální patrioti, jedna z grafik představuje lázně v Libverdě.

Největší rozmach lázeňství ve smyslu odpočinku a léčebných kúr spadá do první poloviny 19. století. V té době vznikla také většina grafických listů s náměty kolonád a vřídel prezentovaných na nové výstavě. Do výběru byly zařazeny práce s náměty z Karlových Varů, Mariánských Lázní a Teplic, které zachycují idylickou romantickou podobu těchto míst v polovině 19. století. Zajímavé jsou záznamy běžného provozu a atmosféry, ve které se zde setkávaly elity tehdejší společnosti. Z dalších míst jsou zastoupeny Bad Ems nebo Bad Kissingen v Německu a nechybí ani exotické turecké lázně.

Pohled na Libverdu

„V regionu patřily k významným místům s prameny s léčebnými účinky Lázně Libverda. Pro milovníky regionu byla proto zařazena grafika s velmi netypickým pohledem na toto místo ve Frýdlantském výběžku,“ doplnila kurátorka výstavy Anna Habánová.

Oblastní galerie Liberec spravuje více než 22 000 sbírkových předmětů, z toho na 16 000 grafických listů. Grafiky prezentované na nově otevřené výstavě byly pro tento účel zrestaurovány za finanční podpory Libereckého kraje. „Restaurování našich sbírek je asi nekonečný příběh. Díla stárnou přirozeně, ale my dnes hlavně splácíme dluh, který vznikl nevhodným uložením děl ve staré galerii. A bez Libereckého kraje bychom to určitě nezvládli,“ vysvětlil ředitel galerie Jan Randáček.

Karel Vilém Medau - Libverda kolem 1850

Narozdíl od západních Čech je výskyt léčebných pramenů v Liberci a jeho okolí spíše výjimečný. Důstojným zástupcem lázeňství jsou Lázně Libverda. Blahodárné účinky místních minerálních hydrogen uhličitanových pramenů byly známé už ve 14. století, ale k rozvoji lázeňství v pravém slova smyslu došlo zejména v 19. století z popudu Kristiána Filipa Clam-Gallase a jeho syna Kristiána Kryštofa. Mezi známé hosty patřila velkokněžna Anna Fjodorovna nebo Carl Maria von Weber.

Současně s touto výstavou je v galerii k vidění zcela výjimečná prostorová instalace, jejímž hlavním námětem je očista ducha a pomyslně i těla v nynějším přetechnizovaném světě pohledem současného umění. Galerie – objekt bývalých městských lázní – se tak pomyslně navrací ke svému původnímu účelu. 

Oblastní galerie Liberec je příspěvkovou organizací Libereckého kraje. Galerie je otevřená denně mimo pondělí od 10 do 17 hodin. Každý čtvrtek galerie nabízí vstup zdarma a prodlouženou otvírací dobu do 19 hodin.

Tisková zpráva | Foto

Štítky lázně, galerie, Liberec, výstava, grafika, Libverda, Liberecký kraj, Lázně Libverda, Německo, Karlovy Vary, Teplice

Lázně v Lázních? Galerie vystavuje grafiky ze svých sbírek  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.