Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Město chce opravit budovu Uranu, na kompletní rekonstrukci ale nemá

Město plánuje opravit budovu Uranu. Jenže náklady jsou odhadovány na 150 milionů, a to je mimo finanční možnosti Liberce. Město se tak chystá opravit jen to nejnutnější. Výměny by se měl dočkat obvodový plášť.

Liberec chce jít úspornou cestou při rekonstrukci zchátralé budovy Uranu, ve které sídlí část úředníků magistrátu a městská policie. Firmu, která opravu obvodového pláště za desítky milionů korun provede, by chtělo vedení města vybrat na jaře příštího roku. Novináře o tom dnes informoval primátor Jaroslav Zámečník.

Objekt postavený v roce 1969 město získalo bezplatně od státu v roce 2005. Nyní má v Uranu asi 180 zaměstnanců, vedle městské policie tam je i odbor sociální péče a část agendy dopravy. Kromě rekonstrukce přízemí v roce 2009 neprošel Uran žádnou významnou opravou.

Rozlehlá budova je ve špatném stavu, na kompletní opravu je podle loňského stavebně-technického průzkumu potřeba kolem 150 milionů korun. To se podle primátora vymyká současným finančním možnostem města. „Takže chceme jít skromnější cestou výměny obvodového pláště plus rekonstrukcí nejnutnějších věcí, které jsou na obvodový plášť nalepené. To znamená třeba topení nebo počítačová síť,“ uvedl Jaroslav Zámečník. Cenově by se město podle něj chtělo vejít do 35 milionů korun a na zateplení pláště získat dotaci z Operačního programu životního prostředí, která by mohla pokrýt 30 až 50 procent nákladů. Vnitřní části budovy podle primátora akutně opravu nepotřebují. „Kromě stoupaček a odpadu jsou v tuto chvíli v poměrně provozuschopném stavu,“ dodal.

Nebezpečný je u sedmipodlažní budovy hlavně obvodový plášť, který je z takzvaných boletických panelů. Kolem budovy je proto ochranné lešení, aby nic nespadlo na chodník, který vede k vlakovému nádraží. Objekt s ocelovým skeletem stojí u autobusového nádraží na třídě 1. máje. Podle primátorova náměstka Jiřího Němečka (ANO) se do tohoto místa po architektonické stránce nehodí. „Je to takový ošklivý barák,“ uvedl.

Město proto v červnu nejprve vypíše architektonickou soutěž, aby Uran lépe ladil se sousední rozlehlou budovou Skloexportu, která se stavěla v letech 1928 až 1930. Město napřímo osloví pět architektonických studií - Artikl, Sial, re:architekti, Raketoplán a Ecoten. „Každá architektonická kancelář dostane honorář 40.000 korun za zpracování ideového námětu, jak by mohla být fasáda Uranu provedena,“ dodal primátor.

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky Uran, rekonstrukce, Liberec, oprava, primátor, Jaroslav Zámečník, Jiří Němeček, ANO 2011

Město chce opravit budovu Uranu, na kompletní rekonstrukci ale nemá  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.