Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kraj za tramvaj 11 zaplatí 18 milionů, o zbytek nákladů se podělí Jablonec a Liberec

Provoz tramvajové dopravy na trase mezi Libercem a Jabloncem vyjde ročně přibližně na sto milionů korun. O zafinancování „jedenáctky“ se musí podělit Liberec, Jablonec nad Nisou a kraj.

Rada kraje odsouhlasila, že Liberecký kraj, který se doposud na provozu této tramvajové tratě podílel částkou 17,3 milionu korun, letos zaplatí 18 milionů. Od příštího roku se navíc tato částka navýší na 25 milionů.

Tyto podmínky obsahuje memorandum, které musí ještě schválit zastupitelstvo. „Navýšením našeho podílu chceme pomoci oběma městům,“ uvedl hejtman Martin Půta. Zástupci Jablonce, Liberce i kraje jsou za jedno v tom, že linka musí fungovat i nadále v plném rozsahu.

„Jsem velmi rád, že jsme došli k dohodě. Tramvajová trasa je důležitá. Nemůžeme si dovolit ji uzavřít,“ komentoval primátor Jablonce Milan Kroupa a doplnil, že význam „jedenáctky“ se ještě zvýší, až bude dokončeno prodloužení tramvajové trati do centra města.

Podle všeho je tramvaj nejvyužívanějším prostředkem při přepravě z jednoho města do druhého. Zatímco autobusy přepraví mezi Jabloncem a Libercem za rok okolo 730 tisíc cestujících, stejně tak i vlaky, tramvají se za rok sveze skoro 950 tisíc lidí.

Letošní náklady se pohybují okolo 100 milionů korun, kraj uhradí částku 18 milionů, Liberec a Jablonec se tak musí podělit o částku necelých 90 milionů. Ačkoli je tramvajová doprava velmi vyhledávaná a zároveň skýtá ekologičtější variantu než například autobusy, je zároveň finančně náročná. Roční výnosy z jízdného linky č. 11 jsou přitom zhruba 15 milionů.

„Provoz tramvaje bude zajištěn i nadále společností Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Liberec v tuto chvíli garantuje dopravnímu podniku úhradu celé částky ve výši 86 milionů,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník. Do budoucna by podle Zámečníka měla obě města platit přibližně polovinu ze zmíněné částky. „Budeme se podílet i na rekonstrukci a prodloužení tramvajové linky do centra Jablonce,“ dodal Zámečník.

Foto Dominik Svoboda

Štítky Jablonec, Liberec, tramvaj, doprava, kraj, Jablonec nad Nisou, Martin Půta, Jaroslav Zámečník, Milan Kroupa, Liberecký kraj

Kraj za tramvaj 11 zaplatí 18 milionů, o zbytek nákladů se podělí Jablonec a Liberec  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.