Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tmavý podchod u arény projde proměnou. Bude širší, vyšší a bezbariérový

Více než padesát milionů by měla stát rekonstrukce podchodu mezi Doubskou a ulicí 28. října, kterým se jde k aréně. Tmavý a nízký průchod vlastně úplně zmizí a na jeho místě vyroste nový – osvětlený, vyšší a širší a navíc bezbariérový, rampa pomůže vozíčkářům i rodičům s kočárky.

„Město je železnicí rozděleno na dvě půlky, není moc možností, jak ji překonat a podchod je jednou z nich,” vysvětlil primátor Jaroslav Zámečník zájem města na úpravě podchodu.

Podchod se zkrátí

Ten je velmi tmavý vlhký, úzký a také nízký, jeho výška je jen 1,8 metru. Přestavbou by všechno zmizelo. Nově by podchod měl být široký pět metrů a světlá výška bude 2,5 metru. Také se zkrátí z původních 41 metrů na 32,75 metru.

Velkým problémem je také prudké schodiště a prakticky nemožnost dostat se z něj pro kočárky a vozíčkáře. Prudké schodiště do ulice 28. října má být rozšířeno také na 5 metrů a rozděleno mezipodestou. Zároveň bude doplněn tři metry široký šikmý bezbariérový chodník šířky do ulice 28. října o délce cca 54 m a sklonu 8,33 procenta, který povede směrem k aréně. Na straně u ulice Doubské budou rozšířena šikmá opěrná křídla náspu tak, aby byl zajištěn lepší rozhled na přecházející chodce. Bude doplněno nové veřejné osvětlení.

Celá investice vyjde na asi 52 milionů korun, město by se mělo podílet 16 miliony. „Vypadá to, že je to strašně peněz. Ale nad tím je kolejiště, musí se vybrat spodek a vytvořit konstrukce, poté se tam opět musí vytvořit kolejiště. Nakonec z toho vyjde nákladná stavba,” upřesnil náměstek Jiří Němeček.

38 milionů z jiných zdrojů

Rekonstrukci chystá SŽDC, která město oslovila. „Nabídka zněla tak, že rekonstrukce by stála 52 milionů korun, město by se podílelo 16 miliony. Je to šance získat 38 milionů z jiných zdrojů,” doplnil Zámečník.

Zapojení města musí ještě schválit zastupitelstvo, samotný projekty by se měl realizovat v roce 2021.

Autoři | Foto

Štítky podchod, aréna, doubská, rekonstrukce, SŽDC, Jaroslav Zámečník, Jiří Němeček, Správa železniční dopravní cesty

Tmavý podchod u arény projde proměnou. Bude širší, vyšší a bezbariérový  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.