Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová šéfka pro baletní soubor. Povede ho Marika Hanousková

Novou vedoucí libereckého baletního souboru se od srpna stane jeho současná členka, režisérka a choreografka Marika Hanousková. Nahradí Alenu Peškovou, která po devíti letech končí své působení v souboru na vlastní žádost. Pešková bude s libereckým divadlem i nadále spolupracovat a podzimní premiéra baletu Sluha dvou pánů bude v její režii.

V konkurzu na místo vedoucího baletu vybírala komise ze tři uchazečů. Doporučila Hanouskovou, která je členkou libereckého souboru od roku 2008. „S doporučením komise se plně ztotožňuji. Marika Hanousková je velmi talentovaná, zároveň lidsky velmi pracovitá a komunikativní. Má silné vazby na Liberec, je to takový lokální patriot, zná náš soubor i libereckého diváka a to je myslím velká výhoda," uvedla ředitelka třísouborového divadla Jarmila Levko.

Jekyll a Hyde

Hanousková v Liberci uvedla několik svých inscenací - horor Jekyll a Hyde, drama Dům Bernardy Alby či Café Reichenberg. „Jako choreografka ale pracovala například v Plzni, Ústí nad Labem i Japonsku a tak má s čím srovnávat," dodala ředitelka. V Severočeském divadle v Ústí nad Labem uvedla balet podle Andersenovy Sněhové královny a taneční komedii Zkrocení zlé ženy. Pro plzeňské Divadlo J. K. Tyla zrežírovala romantický příběh Malá mořská víla. Podle předložené koncepce chce Hanousková navázat na práci Peškové a přinášet libereckému publiku lákavý a originální repertoár. „Chce se ale ještě více zaměřit na dětského diváka a také zařazovat do repertoáru tituly s živým orchestrem," dodal mluvčí divadla Jakub Kabeš.

Vysoká úroveň, špatné zázemí

Pešková považuje úroveň libereckého baletního souboru za vysokou, v neutěšeném stavu je ale podle ní zázemí. „Nemáme ani zkušebnu ve velkém divadle. Není tam sál a nemáme kde trénovat, když se připravuje scéna," řekla již dříve. Důvodů pro odchod má více. „Neopouštím Liberec ve zlém. Nic není černobílé, vždy je vina na obou stranách. Možná v tom zapracovala i nějaká únava, neustále bojovat za baletní soubor," dodala.

Autoři | Foto DFXŠ

Štítky divadlo, balet, Liberec, dfxš, Alena Pešková, Marika Hanousková, Sluha dvou pánů, Jarmila Levko, Ústí nad Labem, Japonsko, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, choreografie, Sněhová královna, Zkrocení zlé ženy, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová šéfka pro baletní soubor. Povede ho Marika Hanousková  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.