Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Houby na Liberecku už rostou, je ale nutné mít štěstí

Houby v Libereckém kraji rostou, najít se dají hřiby, křemenáče či kozáky, občas i růžovka. Podle známého libereckého mykologa Zdeňka Peldy je to ale zatím spíš věc náhody.

„Někde se dá posbírat koš nejrůznějších dobrých hub, jinde budou lidé chodit tři hodiny po lese a nic. Je to loterie," uvedl Zdeněk Pelda.

Očekávání houbařů

Současné období vnímá jako očekávání houbařů, až začnou houby růst ve větším množství. „Myslím si, že vyhlídky jsou oproti loňsku relativněmnohem lepší," řekl. Z hřibovitých hub roste podle něj především hřibkovář. „Je poměrně hojně nacházený i tady v Podještědském prostoru," uvedl. Sám tam nějaké našel v úterý. „Rostou klouzky modřínové, sem tam nějaká růžovka. Viděl jsem kozáky, ty už byly skoro před měsícem. A občas někdo přinese nějakého křemenáče," dodal mykolog. Lidem radí, aby se dívali podél cest.

Na houby do lesa často vyráží i Blanka Daníčková z Liberce. Podle ní letošní začátek houbařské sezony přišel asi o měsíc později než v minulých letech. „Může za to hlavně sucho, které je, i přes lijáky v posledních dnech, hodně velké. V lese to je hodně znát. Na některých dříve hojných nalezištích neroste nic," řekla. Důvodem ale podle ní na některých místech není jen sucho, jak zjistila ve dvou prověřených lokalitách. „Na obou místech byl hodně zničený les, plný polomů a vodou vymletých míst, po nedávných bouřkách a větrných smrštích," dodala.

Rostou nárazově

Pár modráků začala nacházet od poloviny května náhodně při výletech. „První opravdu naplněný košík jsme si přivezli z houbaření nedaleko Rynoltic. Kvůli suchu se člověk trochu více nachodil, ale našel pěkné kousky. Nechyběly hřiby kováře, pěkná úroda byla kozáků, našlo se i pár křemenáčů. Začínají také růžovky, v závěru jsme našli i suchohřib, takzvanou babku," řekla. Shodla se s Peldou, že nálezy hub jsou momentálně spíš nárazové. „Například známí byli v Oldřichově v Hájích a nenašli nic, houbaři z okolí Smržovky hlásí na vybraných lokalitách nálezy křemenáčů, houby rostou i třeba v okolí liberecké Výšiny," dodala.

Podle Peldy se dají nyní najít i některé zajímavé kousky. „V úterý jsem byl u jednoho známého, kterému na švestce vyrostl sírovec žlutooranžový. Jednak je to nádherná houba a jednak je skvělá jako řízek," uvedl. Nebývale hodně mu letos rostly na zahradě i podtrnky, nasbíral jich asi pět kilogramů. Relativně dost bylo letos podle něj i smržů a najít se dají ještě májovky.

Autoři | Foto Vaše Fleišman

Štítky houby, Liberecký kraj, křemenáč, houbaření, les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Houby na Liberecku už rostou, je ale nutné mít štěstí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.