Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekonstrukce silnice v Oldřichově nabrala zpoždění, začne v srpnu

Rekonstrukce silnice třetí třídy v Oldřichově v Hájích na Liberecku nabrala zpoždění. Podle původních plánů měla začít už na začátku prázdnin, zahájení se ale posunulo až na srpen. Důvodem jsou námitky uchazečů ve výběrovém řízení na dodavatele, zakázku kvůli tomu prověřoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pochybení ale nenašel, a kraj tak může podepsat smlouvu s vítězem. Stavět se bude i v příštím roce.

S napadáním soutěží na obnovu silnic se Liberecký kraj potýká stále častěji. Stavebním firmám se nelíbí hlavně stanovení maximální ceny. „Tam, kde od toho ale upustili, se ceny zakázek výrazně zvedly," řekl hejtman Martin Půta. Liberecký kraj k tomu zatím nevidí důvod. Na rekonstrukci silnice v Oldřichově dostal tři nabídky, jednu vyloučil, protože cena přesahovala stanovené maximum. „V minulosti jsme ale u zakázek nad sto milionů mívali i deset uchazečů, je vidět, že kapacity jsou naplněné," dodal hejtman. Kvůli námitkám se ale podle Půty protahuje i výběr dodavatele pro rekonstrukce silnic Mimoň - Ralsko, Doksy - Dubá nebo obchvat Zákup.

Silnice přes Oldřichov je hojně využívanou trasou nejen pro osobní automobily, ale také pro kamiony mířící přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy nebo Hejnic. Obnova čeká zhruba tři kilometry silnice. Asi 30 miliony korun by se na akci měla podílet obec Oldřichov, která se k projektu připojí s výstavbou chodníku, schodiště u obecního úřadu a vegetačními úpravami. „Hlavním cílem je zvýšení bezpečnosti chodců v obci, stavět proto budeme zhruba tři kilometry chodníku. Je to nákladná akce, budeme si na to muset půjčit," řekl starosta Jaromír Tichý (NEZ).

Práce na silnici v Oldřichově začaly už v březnu, kdy se začaly stavět kanalizace a vodovod. „Než začne plánovaná rekonstrukce, potřebovali jsme uložit ještě do silnice sítě, aby se do toho už pak nemuselo kopat. Proto jsme narychlo udělali napojení splaškové kanalizace z našeho areálu bývalé panelárny na čističku do Ekocentra. A ještě jsme potřebovali udělat kus vodovodu u obecního úřadu a čeká nás ještě kousíček vodovodu za přejezdem. Doprava tam bude řízena semafory," doplnil starosta. Práce zhruba za dva miliony korun by ale měly být hotové do konce června.

Autoři | Foto

Štítky silnice, stavby, správa, Oldřichov v Hájích, Liberecký kraj, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Martin Půta, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce silnice v Oldřichově nabrala zpoždění, začne v srpnu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.