Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záchranáři budou moci lítat i v noci, na libereckém letišti bude nový heliport

Záchranáři v Libereckém kraji budou moci konečně využívat Leteckou záchrannou službu i v noci. Doposud byla základna v Liberci jediná v Česku, kde se v nočních hodinách nemohlo lítat. To se ale díky heliportu na letišti změní. Funkční by měl být od dubna.

Téma heliportu leželo na stole kraje i města Liberce dlouhé roky. Pozemky, na kterých bude heliport, jsou totiž města a kraj řešil jejich odkoupení. Nyní došlo na domluvu. „Jsem velice rád, že po třech letech jednání s libereckou radnicí jsme se posunuli vpřed. Zřejmě dojde ke směně pozemků. Město nám poskytne tyto a my zas městu nějaké jiné,“ informoval dnes hejtman Martin Půta.

Ačkoli podrobnosti v oblasti pozemků jsou ještě v jednání, nebrání to tomu, aby se s budováním heliportu začalo. Zdravotnická záchranná služba tak již vypisuje veřejnou zakázku. Vybudování heliportu je pro záchranáře klíčové. Nyní budou moci běžně zasahovat s vrtulníkem i v nočních hodinách.

Sice samotnému létání v noci do této doby nic nebránilo, problém byl ale s přistáváním. Vrtulník totiž mohl přistát maximálně na heliportu v areálu nemocnice, kde ale nemohl zůstat. A odtud se neměl kam vrátit. „Zatím nebylo možné Leteckou záchrannou službu využívat, jelikož vrtulník neměl, kde přistát. Díky heliportu na libereckém letišti bude možné naplno využít i traumacentru,“ komentoval Půta.

Stavba by se měla rozběhnout ještě letos na podzim a hotovo by mohlo být v dubnu. Práce by nemělo zdržovat ani vypracování projektové dokumentace, ta je totiž již hotová. Podle plánu dojde na libereckém letišti ke zpevnění povrchu a osazení plochy nočními světly. V případě potřeby by tak heliport mohl sloužit nejen pro záchranné vrtulníky, ale také například pro vrtulníky policejní nebo vojenské. Celkové náklady jsou odhadovány na více než 6,5 milionu korun. Na jejich uhrazení se bude podílet kraj a ZZS LK.

Foto ZZS LK

Štítky heliport, ZSS, vrtulník, Liberec, letiště, Česko, Liberecký kraj, Martin Půta, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje

Záchranáři budou moci lítat i v noci, na libereckém letišti bude nový heliport  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.