Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Liberci se diskutovalo o problémech, které trápí Romy. Došlo na školství i sociální politiku

V Liberci proběhla konference na téma Participace v sociální oblasti pořádaná Koalicí romských reprezentantů České republiky. Ta se zabývá zapojováním Romů do veřejného a politického života.

V rámci konference se otevírala celá řada zajímavých témat od vzdělávání a školského systému v kontextu sociálně vyloučených dětí přes sociální politiku až po situaci Romů nebo sociálně vyloučených osob. „Konference se zúčastnily různé organizace, například Parlament romských studentů, Česká středoškolská unie, Mladí sociální demokraté, sdružení Smysl života, Romská iniciativní rada Libereckého kraje, spolek Roma Jičínsko, Výbor pro bezpečnost, Štefan Oláh, člen Rady vlády pro záležitosti romské menšiny, europoslanec Mikuláš Peksa nebo Jiří Gajdoš, hlavní aktér projektu asistenti prevence kriminality,“ komentoval moderátor konference a romský aktivista Ján Lányi.

Konference se zaměřila i na českou legislativu. Debatovalo se o změně zákona o státní sociální podpoře a o pomoci v hmotné nouzi nebo o přijetí zcela nového zákona o dávce tzv. přídavku na bydlení. „Zúčastnění se shodli, že přijetí tohoto zákona by mělo katastrofální dopady hlavně na ty nejvíce ohrožené, tedy matky samoživitelky, seniory a handicapované,“ uvedl Lányi.

Cílem celého setkání, které proběhlo v komunitním středisku Kontakt v Liberci, bylo reagovat na témata, která Romy aktuálně tíží a vymyslet jednotnou strategii k jejich řešení. Podle Lányiho byla konference pro všechny strany přínosná, nicméně z časového hlediska poměrně nedostatečná. „Nad jednotlivými tématy bychom dokázali diskutovat o mnoho déle,“ shrnul. Další setkání proběhne na podzim.

Foto KRR ČR

Štítky konference, Romové, politika, Liberec, Česko, Parlament České republiky, Česká středoškolská unie, Výbory pro obranu a bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Mikuláš Peksa, Jiří Gajdoš, Liberecký kraj, okres Jičín

V Liberci se diskutovalo o problémech, které trápí Romy. Došlo na školství i sociální politiku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.