Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rekonstrukce bazénu se oddaluje, příští léto určitě nezačne

Už během příštích letních prázdnin mohla začít kompletní rekonstrukce libereckého plaveckého bazénu. Podle vedení města Liberec to ale není reálné. Teprve nyní začíná hledat projektanta.

Liberci se nepodaří za rok v létě zahájit plánovanou rekonstrukci městského plaveckého stadionu, která si odhadem vyžádá 350 až 400 milionů korun. Město teprve nyní začalo hledat projektanta, jde o zakázku za 32 milionů korun bez daně. Podle primátora Jaroslava Zámečníka při splnění všech zákonných lhůt začne oprava bazénu nejdřív na konci příštího roku, jako reálnější se jeví léto 2021.

„Už začínáme zvažovat, že i přes chystanou rekonstrukci budeme muset dát peníze do nejnutnějších oprav, aby nezhavaroval bazén do uzavírky,“ uvedl Jaroslav Zámečník. Plavecký areál postavený podle návrhu architekta Pavla Švancary v polovině 80. let minulého století na Tržním náměstí má ročně kolem 350.000 návštěvníků. Opravu nutně potřebuje, protože důležitá technologická zařízení již dosluhují, střechou zatéká, nevyhovující je i zasklení budovy a vana hlavního bazénu prosakuje. Práce potrvají zhruba rok a půl a po dobu rekonstrukce by měl zůstat v provozu jen menší bazén v přístavbě vybudované před sedmi lety.

Vedení města tento týden schválilo vypsání zakázky na projektanta stavby, podle primátora by výběrové řízení mělo trvat čtyři měsíce. „Chceme vybrat někoho, kdo se postará o všechny fáze projektové dokumentace včetně budoucího autorského dozoru,“ uvedl primátor. Za poslední roky je to největší zakázka, jakou město pro projektanty vypsalo.

„Stanovili jsme taková kvalifikační kritéria, aby se mohly přihlásit zkušené projektantské týmy, případně sdružení firem,“ řekl Zámečník. Uchazeči musí především doložit, že za posledních deset let se projekčně podíleli na třech jiných rekonstrukcích bazénů alespoň v hodnotě 150 milionů korun. Z toho minimálně jedna zakázka musí být z posledních pěti let.

Primátor předpokládá, že smlouvu s vítězem soutěže uzavřou v listopadu. Nabídnutá cena bude mít na výsledek vliv z 60 procent, profesní zkušenost ze 30 procent a z deseti procent termín dodání dokumentace. Na realizaci zakázky bude mít vítězný projektant 220 až 280 dnů. Primátor předpokládá, že by tak v létě příštího roku mohlo město vypsat soutěž, z níž vzejde firma, která bazén opraví. Vítěz by podle Zámečníka mohl být známý čtyři měsíce od vypsání zakázky.

Autoři | Foto Bazén Liberec

Štítky bazén, Liberec, rekonstrukce, léto, Jaroslav Zámečník, Tržní náměstí

Rekonstrukce bazénu se oddaluje, příští léto určitě nezačne  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.