Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mosty v Liberci volají po opravě. Radnice by na ně každoročně potřebovala 35 milionů

Skoro třetina mostů v Liberci potřebuje rozsáhlou rekonstrukci. Velká část z nich vznikla před více jak půl stoletím a jejich stav se průběžně zhoršuje.

Opravu za víc než milion korun potřebuje skoro třetina ze 141 městských mostů v Liberci. Dohromady by na jejich obnovu bylo potřeba zhruba 400 milionů korun, řekl vedoucí správy veřejného majetku magistrátu David Novotný.

Stav mostů v Liberci se podle něj stále mírně zhoršuje. „Je to dáno zejména stářím mostů. Převážná část je z období 50. až 70. let minulého století, konstrukce postupně dožívají a žádají výměnu,“ uvedl David Novotný. V minulých letech navíc zadlužený Liberec kvůli nedostatku peněz jejich údržbu zanedbával. „Do roku 2013 se dávalo pouhých 300.000 korun na všechny mosty, což byla směšná částka. Od roku 2015 se ta částka postupně navyšuje. Teď jsme na nějakých dvou až třech milionech korun na běžnou údržbu,“ uvedl vedoucí odboru.

Ani to ale nestačí. Podle analýzy, kterou si nechala radnice zpracovat, by bylo potřeba, aby město v dalších letech každoročně vydalo na opravy mostů 35 milionů korun. „Pokud se příspěvek nenavýší, budou se muset mosty zavírat,“ uvedl Novotný.

Nutnou opravu potřebuje most u pekáren na Hanychovské ulici, nad kterým vede tramvajová trať z centra do Horního Hanychova. Náklady město odhaduje na 22 milionů korun. Letos by se podle Novotného měla konstrukce mostu na zimu provizorně zpevnit. „Příští rok se bude muset zcela určitě opravit nebo budeme muset uzavřít provoz na komunikaci tramvajové trati,“ řekl.

Ještě více bude stát oprava mostu v Proletářské ulici mezi Vescem a Doubím, který je nad průtahem Liberce. Na něj je potřeba 36 milionů korun. „Jeho stav je tristní, velmi špatný,“ uvedl Novotný. Město most podle něj letos opatří sítěmi, aby nepadaly části betonu na vozidla. Kolem 20 milionů bude potřeba na opravu dalšího velkého mostu, který vede nad řekou Nisa a je v Londýnské ulici u Stráže nad Nisou. „Už léta odchází,“ uvedl Novotný. Opravy bude muset podle něj město zaplatit převážně z vlastní kasy. „Jediná dotace, která je, tak je na mosty, které vedou přes silnice první třídy nebo přes dálnice. Což je u nás případ mostu v Proletářské, kde je možné zažádat si o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury,“ dodal.

Autoři | Foto Adéla Cinklová

Štítky most, rekonstrukce, Liberec, oprava, David Novotný, Státní fond dopravní infrastruktury

Mosty v Liberci volají po opravě. Radnice by na ně každoročně potřebovala 35 milionů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.