Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Zoo se narodila další mláďata. Na svět přišli ohrožený gibon a osel

Malý samec osla somálského i mládě gibona bělolícého nově rozšířili počty zvířat v liberecké zoo. Oba dva druhy patří mezi silně ohrožené, narození nových mláďat je tak vždy velkým úspěchem.

Malé hříbě je v pořadí 27. oslem, který se v Liberci narodilo. „Osly somálské chováme od roku 1991 a tohle je v pořadí už 18. samec,“ uvedl hlavní zoolog Luboš Melichar. Ve volné přírodě už mnoho oslů somálských nenajdete a patří mezi nejohroženější savce na světě. „Zbývá jich přibližně 500 a dalších necelých 250 zvířat je chováno v zoologických zahradách,“ informovala mluvčí Zoo Barbara Tesařová

Velkým úspěchem je ale i narození gibona bělolícého, kriticky ohroženého druhu. Jestli je to samec a samička, zatím není jasné. Časem by to mohla prozradit barva zvířete. „Všechna mláďata se rodí béžově zbarvená po matce. Samci mění barvu srsti ve věku zhruba jednoho a dvou let na černou, samičky zůstávají béžové,“ komentovala zooložka Petra Bolechová.

Ani těchto primátů už moc ve volné přírodě není. „Nachází se už jen na několika lokalitách ve Vietnamu a Laosu,“ dodala Tesařová. Ta také připomněla, že další mláďata najdou lidé u surikat, koz šrouborohých, kočkodanů Dianiných, lvů berberských nebo třeba urialů bucharských.

Foto ZOO Liberec

Štítky zoo, Liberec, gibon bělolící, osel somálský, zoologická zahrada, příroda, Laos

V Zoo se narodila další mláďata. Na svět přišli ohrožený gibon a osel  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.