Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová páteřní sjezdovka na Ještědu se letos nestihne udělat

Skiareál Ještěd v Liberci musí do příštího roku odložit plán na vybudování nové páteřní sjezdovky Nová Skalka za 150 milionů korun. Původně ji chtěl mít hotovou do letošní zimy. Nestihne ji ale udělat kvůli vypracování dokumentace EIA, v níž se posuzuje vliv na přírodu. Řekl to ředitel lyžařského střediska Jakub Hanuš.

Přípravy zpozdilo to, že původně vyhotovenou dokumentaci dostal skiareál letos v květnu od krajského úřadu zpět k dopracování. Důvodů pro to bylo více. V dokumentaci chyběl například návrh kompenzačních opatření za odlesnění svahu, podrobnější vyhodnocení nároků na spotřebu vody pro zasněžování nebo detailnější vyhodnocení vlivu na krajinný ráz či vliv osvětlení na večerní scenérii Ještědského hřebene.

Podle Hanuše by chtěli dopracovanou dokumentaci znovu předložit do konce srpna. „Máme v plánu ji do poloviny srpna dopracovat a předjednat na krajském úřadě ještě před podáním," uvedl Hanuš. Termínově tak podle něj nejsou schopni letos novou sjezdovku vybudovat. Podle původních plánů měly práce začít už v srpnu mýcením.

Nová sjezdovka by měla částečně odstranit slabinu areálu, což jsou úzké sjezdovky. V některých místech mají na šířku jen 12 metrů. Sjezdovka Nová Skalka by měla být dlouhá přes 1,5 kilometru, široká od 40 do 50 metrů a osvětlená v celé délce. Záměrem je také rozšíření sjezdovek Slalomák a Liberecká a Beranovy cesty od dolní stanice kabinové lanovky ke konečné tramvaje. Kvůli vybudování nové sjezdovky a rozšiřování současných by mělo být vykáceno skoro sedm hektarů lesa. Okraj lesa by neměl do vzniklého bezlesí přecházet zprudka, ale bude členitější. V záměru se počítá se zemními pracemi v objemu 21 tisíc metrů krychlových.

Autoři | Foto Skiareál Ještěd

Štítky sjezdovka, Ještěd, TMR, Nová Skalka, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová páteřní sjezdovka na Ještědu se letos nestihne udělat  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.