Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Skauti z Libereckého kraje pořádají v létě tábory pro tisíc dětí

Skautská střediska v Libereckém kraji pořádají v létě tábory pro více než tisíc dětí. Letos jde o 42 táborů, ne všechny jsou ale přímo v Libereckém kraji. Skautští vedoucí organizují tábory na různých místech a v různých formách, od táborů stanových až po vodácké či putovní.. Velká část veřejnosti podle něj neví, že vedoucí se o děti a chod tábora starají bez nároku na odměnu.

Junák - český skaut je největším organizátorem táborů v Česku, o přípravu a chod táborů se starají bezplatně tisíce skautských vedoucích. Na rozdíl od mnohých jiných letních táborů, kde se často děti potkají poprvé, pro skautky a skauty je letní tábor završením celoroční činnosti. Tábor je přirozeným vyústěním desítek schůzek a výletů z běžného roku do několika letních týdnů trávených v přírodě. Na mnoha skautských táborech účastníky provází celotáborová hra. Skauti a skautky se sami starají o chod tábora - pomáhají v kuchyni, chystají dřevo, zatápějí v kamnech, v noci hlídají svůj tábor a podílejí se na přípravě programu pro ostatní.

Zajistit tábor je na tři měsíce

Už přes 20 let jezdí na Farskou louku nedaleko Raspenavy skauti ze střediska Štika Turnov. Aktuálně tam prázdniny tráví dva oddíly skautek a skautů, dohromady včetně vedoucích 45 lidí. „Zajistit tenhle tábor to je příprava tři měsíce dopředu, děláme to ve svém volném čase. Strávil jsem tady před začátkem tábora poslední měsíc každý víkend. Je tu spousta stanů, které bylo třeba postavit, zajistit hygienické zázemí," řekl vedoucího tábora Gepard, v civilu Jan Pekař. Sám na Farské louce stanoval poprvé před 15 lety. Od té doby se podle něj mnohé změnilo, hlavně hygienické předpisy jsou přísnější. „Děti se ale moc nemění a my se je snažíme vychovávat stále ve stejném duchu," dodal.

Skautů a skautek v Libereckém kraji přibývá. Za posledních deset let se jejich počet zvýšil o více než třetinu a v současné době jich je přes 2700. Skautské tábory jsou otevřené pro členy organizace. Pokud mají rodiče zájem, aby jejich dítě strávilo příští rok na skautském táboře, mají možnost se poohlédnout po nejbližším oddíle na internetových stránkách organizace www.skaut.cz, po celé zemi je oddílů více než 2000. „Na našich táborech se snažíme, aby se děti osamostatnily, přebraly zodpovědnost za sebe, své chování, spolupracovaly s ostatními a zároveň si vyzkoušely takové činnosti, na které není v běžném školním roce čas," řekl vedoucí organizace v kraji Ondřej Peřina.

Autoři | Foto Skaut

Štítky děti, skaut, Liberecký kraj, tábor, dětský tábor, Junák - český skaut, z. s., Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skauti z Libereckého kraje pořádají v létě tábory pro tisíc dětí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.