Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za půl roku přibylo v Česku 121 nakažených virem HIV

Během prvního půlroku přibylo letos v Česku 121 nových případů nakažených virem HIV. Loni byl přitom počet nově nakažených nejnižší za sedm let, meziročně klesl téměř o pětinu na 208 nových případů za celý rok. Vyplývá to z údajů Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS ve Státním zdravotním ústavu v Praze (SZÚ) zpracovaných spolkem Red Ribbon, který se zabývá prevencí a bojem proti AIDS.

V Česku podle statistiky k 30. červnu žilo 3488 HIV pozitivních osob, z toho 3010 mužů. U 653 pacientů propuklo onemocnění AIDS a tomuto onemocnění podlehlo 307 lidí, z toho bylo 250 mužů a 57 žen.

Jen v červnu dvacet případů

V červnu bylo diagnostikováno 20 nových případů HIV infekce. Z toho bylo 12 homosexuálů majících sex s muži, jedna žena užívala injekčně drogy, jeden muž si vir přivezl po ošetření v nemocnici v zahraničí. Jeden pacient na onemocnění AIDS v červnu zemřel, u třech onemocnění propuklo.

Počet nově nakažených podle výkonného ředitele spolku Red Ribbon Miroslava Hlavatého nabádá k opatrnosti. "Z prevence je nutné si stále opakovat možnosti, jak s HIV bojovat. Základem je bezpečnější sex a po možném riziku provedení testu na HIV infekci v průkazné době, to je dva až tři měsíce od posledního rizika," uvedl.

Na AIDS loni zemřelo 14 lidí

Nemoci AIDS loni podlehlo 14 lidí a dalších devět lidí nakažených HIV zemřelo z jiných příčin.

Sledování výskytu viru HIV v Česku začalo v roce 1985, množství nových případů HIV postupně rostlo. Nejvíce nově nakažených bylo za rok 2016, kdy jejich počet dosáhl 286. V posledních dvou letech ale nových případů výrazně ubývalo. Podle SZÚ pokles souvisel zřejmě se změnou mezinárodních i národních doporučení, podle kterých má být léčba nakažených zahajována co nejdříve po odhalení výskytu HIV.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, HIV, AIDS, pololetí, Česko, virus, Praha

Za půl roku přibylo v Česku 121 nakažených virem HIV  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.