Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Náměstí v Jablonném čeká rekonstrukce, lidem se nelíbí záměr kácení stromů

V Jablonném v Podještědí v současné době připravují rekonstrukci horní části náměstí. Lidé se mohou k návrhu vyjadřovat. A zatím to vypadá, že lidem vadí kácení dosavadních stromů. Podle starosty ale ještě není nic jisté.

Rekonstrukci horní části náměstí připravují v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Zatímco dolní část prostoru by měla být hotova na podzim v rámci rekonstrukce krajské silnice, horní část s morovým sloupem a zelení na revitalizaci čeká. Radnice zatím připravila studii, ke které mohou lidé do konce srpna podávat připomínky. Celkem se to lidem líbí, někteří ale kritizují novou výsadbu spojenou s kácením stávajících stromů, řekl starosta Jiří Rýdl.

Podle starosty jde zatím o studii a kácení není definitivní. „Chceme si nejdřív nechat zpracovat dendrologický průzkum kondice těch stromů, je to věc dalšího jednání. Zatím je to jen návrh, dokumentace se teprve bude zpracovávat. Ve výsledku by tam těch stromů ale mělo být víc,“ řekl Jiří Rýdl. I v dolní části, která se teď dokončuje, chce radnice nechat vysadit pět stromů. „Chceme tam nechat vysadit javory, které na náměstí už máme, aby lidé viděli, jak to bude vypadat,“ dodal Rýdl.

Obnova horní části náměstí naváže na rekonstrukce vodovodů a kanalizací a sítí, které se v této části náměstí budou dělat v příštím roce. Náklady na obnovu náměstí dnes starosta odhadl na pět až šest milionů korun. Radnice počítá s novou dlažbou, vodním prvkem a úpravou zeleně. „My jsme při rekonstrukci, která se tam dělala letos, narazili vedle morového sloupu na původní asi 13 metrů hlubokou studnu, která kdysi sloužila jako zdroj vody pro obyvatele města. Pokud bude mít dost vody, tak bychom ji chtěli využívat na zavlažování zeleně, která tam vznikne,“ řekl Rýdl.

Jablonné je spojeno se životem svaté Zdislavy. V Libereckém kraji patří k nejcennějším lokalitám s městským osídlením doloženým už z poloviny 13. století. Celé staré město bylo uzavřeno v hradbách. Stavebně-historický průzkum odhalil v minulosti v barokní bazilice sv. Vavřince a sv. Zdislavy románsko-gotické jádro z roku 1250 - pozůstatky starého kostela sv. Kříže. Už třetí rok se ve městě pracuje na obnově sítí a hlavně na rekonstrukci krajské silnice 270. Práce by měly skončit v září. Součástí obnovy průtahu je i podrobný archeologický výzkum.

Autoři | Foto Jablonné v Podještědí

Štítky Jablonné v Podještědí, náměstí, rekonstrukce, strom, kácení, Liberecký kraj, Zdislava

Náměstí v Jablonném čeká rekonstrukce, lidem se nelíbí záměr kácení stromů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.