Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prázdniny se blíží ke konci, kvalita vody v přehradách v Liberci a Jablonci se zlepšila

Kvalita vody v přehradách v Liberci a Jablonci nad Nisou se zlepšila. V Liberci má voda jen zhoršenou průhlednost, v Jablonci se vyčistila a je vhodná i pro citlivé jedince. Může na to mít vliv i počasí, ale některé sinice jsou na hranici své životnosti a odumírají. V Jablonci odumřely sinice, které vytvářely vodní květ a teď jsou tam jiné sinice, které jsou malé a shluky nevytvářejí, ani neprodukují tolik toxinů.

Ještě na konci července byly přehrady kvůli vyššímu výskytu sinic nevhodné ke koupání pro citlivé jedince jako jsou děti, těhotné nebo alergici. Hygienici doporučovali, aby se lidé po koupání osprchovali. Vedení města se proto rozhodlo pro ultrazvuk. „V prvním srpnovém týdnu byly osazeny dvě ultrazvuková zařízení, která fungují tak, že na základě nízkofrekvenčního ultrazvuku vypraskávají vzduchové váčky sinic a ony pak klesají ke dnu a prostor se uvolňuje," popsal princip metody náměstek jabloneckého primátora Jakub Chuchlík (Piráti).

Stejně čistí vodu v liberecké přehradě. Metodu použili už na začátku sezony také na rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji, tam to ale příliš nepomohlo. Už od poloviny července tam platí zákaz koupání kvůli přemnoženým sinicím. Podle hygieniků zatím ale není prokazatelné, jak dalece je metoda účinná. „Voda v jablonecké přehradě se zlepšila ještě před tím, než tam zařízení umístili," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci Zuzana Balašová.

Hygienici v kraji sledují kvalitu vody v 36 přírodních či umělých koupalištích, nevhodné ke koupání je Hamerském jezero a koupaliště v Chrastavě na Liberecku. Voda nevhodná ke koupání představuje zdravotní riziko a v hodnocení se označuje čtvrtým stupněm z pěti. Hygienici ale odebírali vzorky i na místech, která se běžně nesledují. Nevhodné ke koupání jsou podle nich také Chrastenský rybník, Malý Písečák, Horka a Dubice II.

Autoři | Foto

Štítky koupaliště, koupání, přehrada, kvalita vody, Jablonec nad Nisou, Liberec, Česká pirátská strana, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdniny se blíží ke konci, kvalita vody v přehradách v Liberci a Jablonci se zlepšila  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.